V SSG Trst poetična monodrama o pianistu z vzdevkom Devetsto


Avtor: slovenci Datum: 2881 dni nazaj.


Trst - Slovensko stalno gledališče (SSG) v Trstu bo sezono sklenilo s poetično, glasbeno obarvano monodramo (Moj) Devetsto, avtorskim projektom Patrizie Jurinčič po predlogi dela Alessandra Baricca. Predstava sledi uspešnici SSG Devetsto, ki sta jo leta 2000 ustvarila režiser Marko Sosič in igralec Janko Petrovec. Prinaša pogled z ženskega zornega kota.

Foto: Daniel Novakovic/STA

Foto: Daniel Novakovic/STA

Zgodbe v predstavi tokrat ne pripoveduje trobentač Tim Tooney, temveč pevka, ki je na ladji Viginian sodelovala z legendarnim pianistom in je ta neko noč zaigral samo zanjo. Eden največjih pianistov na svetu Danny Boodman T.D. Lemon Devetsto, ki se ni nikoli izkrcal z ladje, na kateri se je rodil, je izražal svoja čustva predvsem z glasbo, zato se ga tudi pevka najraje spominja s petjem. Devetsto je realna in namišljena oseba, je mit in metafora, tema in simbol.

To branje ponuja Jurinčičevi možnost, da v predstavi nastopi kot igralka in pevka, ki sama pripoveduje in hkrati ustvarja celotno glasbeno kuliso. V monodrami zaživi duh čezoceanskih potovanj prejšnjega stoletja, svetovnih zimzelenih songov, predvsem pa čar, ki ga lahko posreduje umetnost pripovedovanja, so zapisali v gledališču.

Jurinčičeva je zapisala, da sta je predstava, ki jo je videla pred desetimi leti, ter Barricova knjiga nagovorili s preprosto zgodbo o človeku, ki je svoj življenjski prostor omejil na majhno plavajočo površino "in vendar imamo zanj občutek, da je v življenju dosegel vse".

Projekt je nastal v sodelovanju z Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo. Mentorji pri predstavi so bili Žarko Prinčič, Katarina Podbevšek, Jasna Vastl in Blaž Lukan. Za prevod Barricovega dela je poskrbela Maja Novak.

Ob premieri bo Društvo za umetnost Kons v četrtek predstavilo člansko razstavo z naslovom 30X30. Razstavljali bodo Matjaž Hmeljak, Dunja Jogan, Jana Kalc, Klavdija Marušič, Živa Pahor, Sandi Renko, Ivana Soban, Franko Vecchiet in Andrea Verdelago. (Vir: STA)


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo