Vileniški kristal zamejski pesnici Antonelli Bukovaz


Avtor: U.S. Datum: 2280 dni nazaj.


Po tradicionalnem branju udeležencev festivala Vilenica so v Štanjelu v soboto, 9. septembra, izmed avtorjev, sodelujočih v zborniku in na literarnih branjih, podelili vileniški kristal za najboljši prispevek in interpretacijo. Prejela ga je zamejska pesnica iz Benečije Antonella Bukovaz. Žirijo je prepričala z deli, ki izpričujejo toplino.

Štanjel, vila Fabiani. Literarno branje in podelitev kristala Vilenice. Žirant Thorsten Ahrend, predsednica žirije Kerrie O'Brien, nagrajenka Antonella Bukovaz in žirant Immanuel Mifsud. Foto: Ksenija Brišar/STA

Literarno branje in podelitev kristala Vilenice.
Žirant Thorsten Ahrend, predsednica žirije Kerrie O'Brien, nagrajenka Antonella Bukovaz in žirant Immanuel Mifsud. Foto: Ksenija Brišar/STA

Njena uporaba metafor, refrena, ritma in strukture izstopa izmed vseh ostalih avtorjev, je presodila mednarodna žirija, sestavljena iz gostov festivala, in izpostavila, da niso imeli lahke naloge zaradi izjemno visoke kakovosti letošnjih del. Toda Antonella Bukovaz jih je še posebej prevzela s svojo toplino in življenjem.

Pri tem je žirija dodala, da se njene pesmi lepo povezujejo z letošnjo temo Vilenice. Kot je citirala avtorico: "Na nobenem drugem kraju ni tako jasno, da resničnosti ni, temveč je samo njena interpretacija."

Zamejska pesnica je izrazila veliko presenečenje nad nagrado, ki je, kot je dejala, ni pričakovala, čeprav verjame v moč besede in v svojo poezijo.

Antonella Bukovaz se je rodila leta 1963 v vasici Topolovo v Benečiji. Je pesnica in performerka, ki sodeluje pri različnih umetniških projektih na obeh straneh meje. Med drugim je napisala besedila za predstave sonoričnega gledališča Hanne Preuss, v katerih je tudi nastopila in so leta 2016 izšla v dvojezični izdaji 3 krat 3 besede za teater.

Zadnja leta se posveča predvsem pesnjenju, pri čemer jo še posebej zanima interakcija med besedami, zvokom in podobami na literarnih branjih, v videopoeziji in avdio-video instalacijah.

Skupaj s kristalom je nagrajenka dobila tudi možnost, da nastopi na uglednem mednarodnem literarnem festivalu Cuirt v irskem Galwayju.

Pred podelitvijo statuete so se z branji predstavili domača avtorja Boris Jukić in Andrej Blatnik, makedonska literatka Rumena Bužarovska, srbski pisatelj Vladimir Pištalo ter kosovski avtor Fahredin Shehu. Še pred tem pa so se predstavili nagrajenci natečaja Mlada Vilenica.

Festival se je končal v jami Vilenica s podelitvijo glavne nagrade ukrajinskemu pisatelju Juriju Andruhoviču.

STA


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo