Zagovornik dialoga in zamejcev Boris Pahor praznuje 103. rojstni dan


Avtor: slovenci Datum: 2879 dni nazaj.


Zagovornik zamejcev, pričevalec zgodovine, pisatelj in mislec Boris Pahor danes praznuje 103. rojstni dan. Ob jubileju bo v Konzorciju predstavil najnovejšo knjigo V imenu dialoga, sestavljeno iz dnevniških zapisov, navedb starejšega datuma, citatov in pisem. Po predstavitvi bo Pahorja na slavnostnem kosilu gostil predsednik vlade Miro Cerar.

 boris-pahor-e-la-paura-dell-altro_large

Pahor je ob bližnjem 103. rojstnem dnevu za STA spregovoril o Evropi v času terorizma in begunske krize. Sam rešitev vidi predvsem v dialogu, ki bo usmerjen k razumu. Upanje je v svetu, ki bo v ospredje postavil človeka in partikularnost na vseh področjih in se uprl vojnam, barbarizmom ter težnjam k prevladi.

Med drugim Pahor podpira idejo Stephana Hessla o ustanovitvi etičnega parlamenta: "Če bi se na svetovni ravni v imenu dialoga srečali politični gospodarji, predstavniki različnih veroizpovedi, pisatelji in drugi misleci, bi dialog lahko uspel."

Svojo najnovejšo knjigo V imenu dialoga v grobem sestavil iz dveh delov. V prvem je objavljen dnevnik, ki je leta 2005 mesec dni izhajal v Delovi Sobotni prilogi, v drugem pa so besedila, ki so nastala od leta 2013 do danes in se zdijo Pahorju zelo pomembna.

V zapisih se Pahor, kot so zapisali pri Cankarjevi založbi, "kritično in neposredno posveča že znanim temam in zapisuje izzive za dialog. Njegov klic po pravičnem svetu je jasen in brez vsakega dvoma, in njegova vera, da človeštvo premore dovolj modrosti in moči za pot iz kriz k bolj etičnemu človeku, je sporočilo enega zadnjih svetovnih pričevalcev iz pekla koncentracijskih taborišč".

Cerar bo po predstavitvi knjige Pahorja gostil na slavnostnem kosilu, ki se ga bodo udeležili tudi nekateri drugi ugledni gostje. Vir: STA


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo