ZSŠDI: Predstavitev novega športnega avtobusa in projekta Preporod ter program kvalifikacijskih tekem Slovencev v Italiji na Europeadi 2020 s »ponudbo« paketov obiska tekem.


Avtor: U.S. Datum: 1612 dni nazaj.


V dobro obiskanih prostorih Našega bara v Športnem centru Rouna pri Briščikih je včeraj, 19.2.2020, potekala predstavitev novega športnega avtobusa, oziroma nove marketinške naveze med Združenjem slovenskih športnih društev v Italiji in podjetjem Edo tours iz Postojne, ki je lastnik 55 sedežnega avtobusa Mercedes Benz, ki ga krasijo nalepke z vsebinami na temo Žil, oziroma nogometne reprezentance Slovencev v Italiji, ki bo junija nastopila na Evropskem prvenstvu avtohtonih jezikovnih manjšin Europeada 2020.

Ivan Peterlin, predsednik ZSŠDI, o novem športnem avtobusu:

»S podjetjem Edo Tours iz Postojne udejanjamo skupno prepričanje, da lahko s simbiozo zamisli, ki prihajajo z obeh strani – tako z naše kot s strani podjetja, že nekaj let uresničujemo lepe in velike projekte. Na samem začetku, ob prvih pogovorih, so bile to skorajda zgolj lepe sanje, ki pa so kmalu postale realnost, na katero smo lahko upravičeno ponosni.

Ti »naši« športni avtobusi so deležni velike pozornosti, so iskani in priljubljeni. V njih se čudovito počutijo naši športniki, ko se peljejo na dolga gostovanja. S temi avtobusi pa potujejo na daljše izlete tudi druge skupine, na te avtobuse stopajo učenci in dijaki, skupine
izletnikov, ki so že v penziji, najrazličnejši delovni kolektivi. In vsi se v njih počutijo dobro, mladostno, sproščeno, skratka – športno!«

Grafično podobo novega športnega avtobusa je izdelal operativni tajnik ZSŠDI Martin Maver na
podlagi začetne zasnove mladega umetnika Jurija Devetaka. Glavni pokrovitelj nogometne reprezentance Slovencev v Italiji, ZKB Trst-Gorica, ima svojo nalepko na eni od stranic avtobusa. Ostali pokrovitelji ZSŠDI, ki oglašujejo svojo ponudbo preko nalepke na tem športnem avtobusu so Grafica Goriziana, Conad Nova srl Društvena prodajalna na Opčinah in Aluboma. Nalepke je izdelalo in nalepilo podjetje Cubus grafika iz Postojne.

V imenu podjetja Edo tours Postojna je udeležence predstavitve nagovoril lastnik podjetja Uroš Žagar:

»Naše sodelovanje z ZSŠDI-jem se je začelo pred približno petimi leti, ko smo skupaj predstavili prvi športni avtobus Mercedes Benz, EURO 6, visoko turistični. Danes predstavljamo že četrti avtobus in lahko povem, da smo z omenjenimi avtobusi prevozili že preko 1,5 milijona kilometrov po različnih krajih po Sloveniji, Italiji in širom Evrope.

Avtobus, ki ga predstavljamo danes je Merceds Benz Tourismo, EURO 6, katerega dopolnjuje oznaka D, kar pomeni, da je trenutno ekološko najbolj izpopolnjen dizel motor.

Nadejam se, da vam je avtobus všeč in vas bo lahko udobno popeljal na različne kraje Evrope, vsekakor je prepoznaven in ima svojo zgodbo. Meni vsekakor je všeč in se veselim bodočih vaših uspehov in skupnega sodelovanja.«

Novo pridobitev slovenskega športnega gibanja v Italiji so pozdravili tudi predsednik ZKB Adriano Kovačič, deželni svetnik FJK Igor Gabrovec ter tajnika SSO in SKGZ Ivo Corva in Livio Semolič. Torkove predstavitve se je udeležilo tudi lepo število članov nogometne reprezentance Slovencev v Italiji s selektorjem Marijem Adamičem na čelu, ki je izrazil svoje zadovoljstvo ob novem prevoznem sredstvu, s katerim se bo reprezentanca peljala na Europeado in se veselil izletniškega programa, ki ga je za navijače Žil pripravila potovalna agencija Aurora viaggi.

Jan Kraus je v imenu Aurore predstavil dvojno ponudbo:

-enodnevni izlet v nedeljo, 21.6.2020, z ogledom tekme Slovenci v Italiji-Okcitanci, za katerega bo treba odšteti 39 Eur

- štiridnevni paket (od 21. do 24.06.20) s prenočitvijo v hotelu in ogledom vseh kvalifikacijskih tekem zamejske izbrane vrste po sledeči ceni: 199 Eur po osebi (za rezervacije do 31. marca) oziroma 249 Eur (za rezervacije od 1. aprila dalje)

Prijave sprejemajo na sedežu Aurore Viaggi, ulica Milano, 20 v Trstu (ponedeljek – petek 9.00 – 12.30, 15.30 – 18.30, sobota 9.00 – 12.00).

Program kvalifikacijskih tekem Slovencev v Italiji na Europeadi 2020:

Welzenegg Arena – Športni park SAK)

-ponedeljek, 22. junija 2020, ob 14.30: SLOVENCI V ITALIJI – SLOVAKI NA MADŽARSKEM (Bad

Eisenkappel – Železna Kapla)

-torek, 23. junija 2020, ob 17.00: SLOVENCI V ITALIJI – SEVERNI FRIZIJCI (Zell - Sele)

V drugem delu predstavitve so športni delavci ZSŠDI predstavili projekt »Preporod«, o katerem je predsednik Peterlin povedal naslednje:

»Letošnje leto, leto 2020, je leto spominov, našega trpkega spomina na hude trenutke, ki jih je naša narodnostna skupnost doživljala pred 100 leti.

Pred 100 leti je gorel naš tržaški Narodni dom, pred 90 leti so na bazovski gmajni odjeknili streli, ki so pretrgali nit življenja naših štirih bazoviških junakov.

Pri ZSŠDI, verjetno najbolj širokem gibanju mladih, smo se odločili, da ne bomo šli tiho mimo teh obletnic, ampak da bomo spomin na te tragične dogodke obeležilina živ, iskriv, m ladosten način, s priredbo vrste spominskih mednarodnih športnih prireditev, ki naj opozorijo našo in širšo javnost, da so se pri nas v prvih letih prejšnjega stoletja dogajale izjemno hude stvari, ki so našo narodnostno skupnost tako boleče zaznamovale.

Vsem našim članicam smo poslali razpis, s katerim smo jih skušali spodbuditi, da v letu 2020 priredijo kako mednarodno športno prireditev in jo posvetijo tem dogodkom.

Odziv je bil dober. Naše Združenje je nameravane športne prireditve analiziralo in desetim tudi ponudilo svoje pokroviteljstvo.«

Ob zaključku svojega nagovora
je predsednik Peterlin izpostavil, da ima projekt »Preporod« svojega
častnega ambasadorja miru in sožitja, to je starosto slovenskih
književnikov Borisa Pahorja.

Športni dogodki, preko katerih se bo slovensko športno gibanje v Italiji poklonilo omenjenim obletnicam so:

-AŠZ Sloga in AŠD Sloga Tabor: 47.Pokal Bazoviških žrtev v moški in ženski odbojki v mesecu septembru 2020, spominski pohod Bazoviških junakov, ki ga nepretrgoma prirejajo od leta 1980 ter mladinski turnir »Sergi Veljak« v moški in ženski odbojki.

-SPDT: pohod v odkrivanju spomenikov žrtvam 2. tržaškega procesa od Bazovice, preko Opčin, Ferlugov, Banov do kraškega roba z razgledom na Trst in pohod v spomin na »Huga Robleka«, edine žrtve požiga Narodnega doma
v Trstu.

-AŠZ Dom Gorica: Trofeja K2 sport za mladince in člane.

-AKK Bor: članski turnir »Borisa Tavčarja« in mladinski turnir »Milja Gombača« v mesecu septembru, med katerim si bodo udeležene ekipe ogledale tudi slovenske predele Sv. Ivana pri Trstu. Počastili bodo tudi 55 let slovenske košarke v Trstu v mesecu juniju.

-ŠD Kontovel: Mednarodni turnir prijateljstva za košarkarje in odbojkarice U15. Turnir z več kot 40 letno tradicijo.

-ZSŠDI: 18. Igre prijateljstva, ki bodo potekale v Trstu med 4. in 6. septembrom 2020.

Odgovorna oseba za stike z javnostmi: Evgen Ban - eugen@zssdi.it

T: 0039 040 635627 M:0039 349 533 18 33 www.zssdi.it

Koordinator projekta Europeada 2020 za ZSŠDI: Igor Tomasetig - igor@zssdi.it

T: 0039 0481 33029 M: 0039 338 773 8027 www.zssdi.it


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo