30 let delovanja v prid domačemu kmetijstvu: Kmečka izobraževalna skupnost


Avtor: U.S. Datum: 1841 dni nazaj.


Ob priliki 30-letnice obstoja je Kmečka izobraževalna skupnost (KIS) v petek, 16. novembra, vabila na jubilejno slovesnost v Kulturni dom v Pliberk. Na praznični prireditvi je predstavila poseben projekt: Novi zbornik "Naše kmetije / Unsere Bauernhöfe".

Predsednik KIS Miha Zablatnik. Foto: Krivograd/BS

Pod geslom »Vse v znamenju kmetijstva« je Kmečka izobraževalna skupnost pretekli petek privabila v Pliberk celo vrsto gostov od blizu in daleč, da bi skupno praznovali 30-letnico njenega obstoja. Skozi večer je udeleženke in udeležence vsebinsko popeljala moderatorka in projektna sodelavka KIS, Olga Voglauer, ki je s pomočjo avdio-vizualnih posnetkov orisala raznoliko dejavnost in zgodovino KIS zadnjih 30 let.

»Prvih 30 let v človekovem življenju pomeni vstop v samostojno življenje. Doseči samostojnost je tudi osnovni cilj naše organizacije. Naše delo je pomoč kmeticam in kmetom, da ostanejo gospodarji in ne hlapci na svoji zemlji«, je v svojih uvodnih besedah povedal Miha Zablatnik, predsednik KIS.

Avtorica knjige Olga Voglauer. Foto: Krivograd/BS

K uspešnemu, dolgoletnemu delovanju je KIS čestital tudi predsednik Državnega zbora RS, Dejan Židan, in poudaril, da sta prekomejno sodelovanje in gojenje prijateljskih vezi neprecenljivega pomena. Poleg tega je KIS od zastopnikov Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenija, Brankota Ravnika in Vincena Otoničarja, prejela častno plaketo za dobro čezmejno sodelovanje.

Knjižni projekt Višek večera je bila predstavitev novega zbornika KIS »Naše kmetije / Unsere Bauernhöfe«, ki je ravnokar izšel v Mohorjevi založbi. Avtorica Olga Voglauer v knjigi opisuje kmečke strukture na južnem Koroškem, pomemben del knjige pa predstavljajo besedila, ki so bila objavljena na kmečkih koledarjih od leta 2008 do 2018. Vsebine dopolnjujejo slike predstavljenih domačih kmetij, ki so izbrane s posebno ljubeznijo do detajla.

Kmetije Kmečkega koledarja 2019. Foto: Krivograd/BS

»Knjiga naj bi nas pospremila na potovanju skozi tri čudovite doline in nam približala vsakdan in raznolikost dvojezičnih kmetij. V okviru knjige predstavljamo več kot 100 kmetijskih obratov ter njihove različne pristope in tradicije«, tako avtorica Olga Voglauer.

Poleg tega pa so na jubilejni prireditvi predstavili tudi Kmečki koledar za leto 2019, ki je izšel že 12-ič. Tematsko se posvečuje kmeticam, ki – velikokrat v ozadju – neutrudno skrbijo za uspešno delovanje kmetije in za udobno družinsko življenje. Zunanjo podobo jubilejnega koledarja je letos že sedmič oblikoval fotograf Tomo Weiss.

Častni gostje. Foto: Krivograd/BS

Častni gostje Poleg obilnega števila domačih kmetic in kmetov se je jubilejne slavnosti udeležila cela vrsta častnih gostov, med njimi predsednik Državnega zbora RS, Dejan Židan, državna sekretarka na MKGP, Tanja Strniša, veleposlanica RS na Dunaju, Ksenija Škrilec, generalni konzul RS v Celovcu Milan Predan, konzulka Jasna Goličič Bakovnik, direktor KGZS Branko Ravnik ter član upravnega odbora KGZS, Vincenc Ontoničar, direktor koroške kmetijsko-gozdarske zbornice Hanzi Mikl, nekdanji direktor koroške kmetijsko-gozdarske zbornice, Ernest Gröblacher, koordinator AGRASLOMAK oz. sekretar MKGP, Vladimir Čeligoj, predsednik kmetijsko izobraževalne skupnosti (KIS) Gorski kotar iz Hrvaške Zoran Ožbolt, tajnik Kmečke Zveze Trst, Erik Masten, dolgoletni nekdanji tajnik Kmečke Zveze Trst, Edi Bukavec, predsednica Zveze kmetic Slovenije, Irena Ule, predstavnica biroja za slovensko narodno skupnost, Mirjam Polzer-Srienz, predsednik SKS, Bernard Sadovnik, predsednik NSKS, Valentin Inzko, predstavnik ZSO, Manuel Jug, predsednik Zbora narodnih predstavnikov, Nanti Olip, predsednik deželne EL, Gabriel Hribar, direktorja Mohorjeve družbe, Karl Hren in Franz Kelih, zbornična svetnica SJK Marinka Mader-Tschertou ter zbornični svetniki Franc Jožef Smrtnik, Štefan Domej in Marjan Čik ter pliberški mestni svetnik Marko Trampusch.

Po slavnostni prireditvi, ki sta jo glasbeno oz. pevsko olepšala MePZ Peca iz Globasnice pod vodstvom Petre Straunik in kvintet koroške kmetijske zbornice, je sledilo družabno srečanje ob domačih kmečkih dobrotah Franca Hirma.

Jasmine Gutovnik, KIS


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo