Knjižno središče – prostor sodelovanja


Avtor: U.S. Datum: 2248 dni nazaj.


Slovensko knjižno središče v Trstu je postalo prostor sodelovanja med slovensko in italijansko kulturo v mestu

Slovensko knjižno središče v Trstu je v dveh letih in pol zaslovelo kot kraj odlične ponudbe slovenskih knjig, časopisov in umetniških izdelkov, postalo je kraj srečevanj z avtorji knjižnih novosti z obeh strani nekdanje državne meje. V lepo urejenih in svetlih prostorih na trgu ob palači deželnega parlamenta je vedno živahno. Prihajajo tako Slovenci kot Italijani, med njimi ne manjka tujih obiskovalcev, ki iščejo slovarje, turistične vodnike in spominke. Knjižno središče presega zastavljene programe pravi vodja Ilde Košuta.

Središče je vrata odprlo junija leta 2015. Staro tržaško knjigarno so pokopali dolgovi, po njenem zaprtju so bili v mestu ob meji kar petnajst mesecev brez urejene ponudbe slovenskih tiskanih izdaj. Potem so moči združili rojaki v Italiji in matična Slovenija ter podjetnik Vanja Lokar, ki je prostore kupil in jih središču oddal v najem za dvanajst let. Zdaj imajo v njem mesto predvsem domače teme in avtorji. Program uspešno dopolnjujejo s predstavitvami knjižnih novosti in pogovori z avtorji, vsak teden, tudi večkrat. V prihodnjih tednih bodo znova pripravili tudi učbenike za učence in dijake šol s slovenskim učnim jezikom v domačem prostoru.

Več v prispevku Mirjam Muženič na strani Slovenci v sosednjih državah, ki deluje v okviru RTV Slovenija.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo