Pouk slovenščine od Gorskega kotarja do Medžimurja


Avtor: U.S. Datum: 2227 dni nazaj.


Zanimanje za učenje slovenščine na Hrvaškem narašča, med udeleženci pouka so pogosto potomci slovenskega rodu, znanje jezika pa krepi pripadnost in vezi s Slovenijo nasploh, so nekatere izmed ugotovitev srečanja učiteljic, ki poučujejo slovenščino na Hrvaškem in so se zbrale 16.3.2018 v društvu Bazovica na Reki. Srečanje so pripravili Zavod RS za šolstvo, slovensko ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Inštitut za narodnostna vprašanja skupaj z društvom Bazovica.

OŠ Pečine Foto: Radio Slovenija/Marjana Mirković

Gre za prvo srečanje vseh učiteljev, saj pouk poteka po treh različnih modelih; kot dopolnilni pouk slovenskega jezika in kulture, za katerega je v celoti pristojna Slovenija in je večinoma organiziran v okviru društev (KPD Bazovica na Reki, SKD Istra v Pulju, SKD Ajda v Umagu, SKD Lipa v Buzetu, SKD Gorski kotar – v Prezidu, Čabru in Tršću ter SKD Triglav v Splitu in SKD Stanko Vraz v Osijeku). V okviru manjšinske zakonodaje in hrvaškega šolskega sistema poteka pouk slovenščine po modelu C v petih javnih osnovnih šolah (dve na Reki, dve v Matuljih ter v Buzetu) in na treh srednjih šolah (Druga gimnazija v Varaždinu in dve srednji šoli v Pulju, gimnazija in šola za oblikovanje).

Posebna oblika učenja pa na osnovi dogovora med državama že šesto leto poteka v osmih obmejnih osnovnih šolah v Varaždinski županiji, z učiteljicami, napotenimi iz Slovenije. V tem šolskem letu se je takšen pouk začel tudi v Medžimurski županiji, gimnaziji v Čakovcu in treh osnovnih šolah.

Več o zanimanju za učenje slovenščine, razlogih in izzivih, ki jih to predstavlja učiteljem, je predstavila Marjana Mirković. Njen radijski prispevek lahko poslušate na strani SVSD.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo