Naša slovenska beseda v Zrenjaninu


Avtor: U.S. Datum: 2152 dni nazaj.


Društvo Slovencev Planika iz Zrenjanina je že 12. zapored priredilo 12. jubilejno literarno druženje "Naša slovenska beseda", ki se je tokrat odvijalo v dvorani kinoteke "Cinema".

V dvorani kinoteke "Cinema" je že dvanajstič potekal praznik lepih besed in dobrih ljudi. Tudi tokrat so bili člani Društva Slovencev Planika iz Zrenjanina gostitelji srečanja slovenskih društev iz Republike Srbije, tradicionalno pa so na manifestaciji sodelovali tudi gostje iz Slovenije. Letos so bili to učenci in učitelji iz Osnovne šole "Miroslav Vilhar" iz Postojne.

V revijalnem delu programa je nastopilo sedem društev: Društvo Slovencev "Sava" iz Beograda, Društvo Slovencev "Triglav" iz Subotice, Društvo Slovencev "Kula" iz Vršca, Društvo Slovencev "Kredarica" iz Novega Sada, Slovenska kulturna skupnost "France Prešeren" iz Niša, Društvo Slovencev "Logarska dolina" iz Pančeva in Društvo Slovencev "Planika" iz Zrenjanina, gosti pa so bili učenci OŠ Miroslav Vilhar iz Postojne.

Vse prisotne je pozdravil predsednik DS Planika, Miloš Pešić, voditelji so bili letos učenci dopolnilnega pouka in kulture v Zrenjaninu, ki ga vodi učiteljica Milena Spremo.

Miloš Pešić je razglasil "besednike" letošnje kulturne manifestacije. Laskavo nagrado sta dobila Martina Drča kot dolgoletna predsednica, ki je dala velik doprinos pri afirmaciji društva, ter Dejan Bekić kot organizator športnih dejavnosti Društva Slovencev Planika, med katerimi je najbolj poznana nordijska hoja na izletišču Babatovo.

"Pozdravljam vas iz srca v upanju, da bo današnji skupni izlet v svet lepote in recitatorsko literarno popoldne doprineslo, da skupaj začutimo moč in toploto slovenske besede in lepoto slovenskega jezika," je poudaril Pešić.

V imenu mesta Zrenjanina je prisotne pozdravil namestnik župana Dušan Radišić.

"Moram poudariti, da sem bil pred nekaj dnevi na odpiranju druge po vrsti 'Žogarije', katere organizator je Slovenec, ki je medtem postal zrenjaninski zet. Imeli smo sestanek v Mestni hiši, na katerem sta bila prisotna namestnik veleposlanika v Beogradu Roman Weixler in častni konzul Slovenije v Novem Sadu, Rajko Marić, kot tudi predstavniki Društva Slovencev Planika. Prišli smo do zaključka, da mora biti naše sodelovanje v prihodnosti še čvrstejše. Predlog lokalne samouprave je, da poiščemo mesto v Sloveniji s katerim bi se pobratili, in da nas na začetku zbližajo športniki ter kulturno-umetniška društva. Mislim, da je kultura najvažnejša, nato ni težko razširiti sodelovanje tudi na druga področja," je poudaril Radišić.

V uvodnem delu so se učenci in udeleženci pouka slovenskega jezika in kulture iz Zrenjanina poklonili pisatelju, dramatiku in pesniku Ivanu Cankarju ob stoletnici njegove smrti z branjem odlomkov in citatov iz njegovih del. Gosti iz Beograda, Vršca, Gudurice, Novega Sada, Subotice, Pančeva in Kovina so se najprej predstavili s točkami najmlajših učencev v slovenskem jeziku, odrasli udeleženci pouka slovenskega jezika in kulture pa so prebrali svoje spise in pesmi. Gosti so se predstavili z gledališko predstavo "Janko, Metka in Pavliha", za katero so nagrajeni s ploskanjem skoraj 200 gledalcev.

Nastopil je tudi zbor Društva Slovencev Planika, ki se je isti konec tedna predstavil tudi na festivalu zborov "Slobodan Bursać", ki se tradicionalno odvija v Zrenjaninu.

Manifestacijo je podprl Urad Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu ter Pokrajinski sekretariat za izobraževanje, upravo, manjšine in nacionalne skupnosti.

Priznanje za svoj trud in veliki doprinos pri negovanju slovenskega jezika so dobile učiteljice Rut Zlobec, Tatjana Bukvič in Milena Spremo. Zahvalili smo se tudi Osnovni šoli Miroslav Vilhar iz Postojne za obisk ter mentorici gledališke predstave "Janko, Metka in Pavliha" Ireni Rep.

Udeleženci - otroci iz vseh omenjenih srbskih mest so primer, kako se z osebnim naporom in trudom lahko doprinese k boljšemu svetu. Dan za lepoto in življensko toplino izgovorjene besede so udeleženci zaključili s skupnim druženjem. Po druženju so se gostitelji poslovili od gostov v prepričanju, da so tudi letos dodali del mozaika, posvečenega negovanju maternega jezika tukajšnje slovenske manjšine.

Društvo Slovenaca "Planika" Zrenjanin

Makedonska 11 23000 Zrenjanin Serbia



Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo