Zajuckaj in zapoj


Avtor: U.S. Datum: 2021 dni nazaj.


Zajuckaj in zapoj je tradicionalna prireditev, ki enkrat letno poteka v Atriju ZRC SAZU in v prestolnici predstavi slovensko ljudsko glasbo, glasbo ruralnega okolja.

Godci Kranjski furmani. Zajuckaj in zapoj 2013. Foto: Jerneja Vrabič

Večere snujejo raziskovalci glasbene dediščine, sodelavci Glasbenonarodopisnega inštituta ZRC SAZU. Odlikuje jih premišljena in domišljena vsebina, ki vsako leto izrazi v današnjem svetu prezrto in zato zamirajočo tematiko glasbeno-narodopisne dediščine. Tako smo v preteklih letih imeli priložnost spoznavati ljudsko glasbo različnih slovenskih pokrajin in zamejstva, različne vidike vsebinskega izražanja, različnosti glasbenega podajanja, pa tudi utrinke raziskovalne naravnanosti nekaterih sodelavcev Glasbenonarodopisnega inštituta ZRC SAZU.

Letošnja prireditev, s podnaslovom Ura je dvanajst odbila, bo 19. oktobra. Pevke društva Ragle iz Trebnjega, Ljudski pevci iz Tuhinja ter Pevska skupina Akademije za glasbo v Ljubljani bodo ob spremni besedi avtorice dr. Marije Klobčar peli pesmi slovesa od pokojnih.

Na Prvem programu Radia Slovenija bo v petek, 19. oktobra, ob 20. uri, neposredni prenos. Pred tem bodo v oddaji Slovenska zemlja v pesmi in besedi predvajali izbor posnetkov ljudskih pevcev in godcev, zbranih na zvočnem albumu, ki je izšel ob petnajstletnici prireditve Zajuckaj in zapoj v zbirki Iz arhiva Glasbenonarodopisnega inštituta.

radioprvi.rtvslo.si


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo