Slovenka iz Ria de Jeneira, ki je posnela film o slovenskem dedku


Avtor: U.S. Datum: 1569 dni nazaj.


V oddaji Slovencem na svetu tudi tokrat prepletajo dogodke in zgodbe, povezane s slovenskimi rojaki v tujini. Tako so se najprej preselili v nemški Sindelfingen, kjer tečejo še zadnje priprave na 32. Folkloriado-srečanje folklornih skupin slovenskih društev iz Nemčije, ki ga tokrat organizira slovensko kulturno in športno društvo Triglav Sindelfingen. Na prireditvi pričakujejo več kot 300 obiskovalcev , 13 slovenskih društev iz Nemčije, sedem folklornih skupin pa bo na Folkoriadi tudi nastopilo. Prireditev pa bo tudi priložnost za zaznamovanje 45-letnice slovenskega društva Triglav.

Obiskali so tudi rojake na Švedskem, kjer so praznovali pol stoletja delovanja slovenskega pevskega društva Orfeum iz Landskrone. Pripravili so bogato prireditev, ki je bila seveda v znamenju glasbe in petja , zbralo pa se je več kot sto rojakov iz različnih delov Švedske.

Predstavili so tudi zgodbo mlade Erike Dvoršak iz brazilskega Ria de Janeira. Rojena je v Braziliji , njena mama je Brazilka, oče pa se je v rani mladosti z družino preselil v Južno Ameriko s Štajerske. Erika Dvoršak se je vseskozi zavedala svojih korenin, čeprav slovensko ni govorila. Pred nekaj leti pa se je odločila , da se bo naučila slovenščino in se tudi lahko pogovarjala slovensko z babico in drugimi sorodniki. O dedku s Štajerske, ki je v Braziliji postavil šolo v revnem predelu Ria de Jeneira pa je pred kratkim posnela dokumentarni film.

Ta teden so obiskali tudi Arhiv Slovenije, kamor je prispela zbirka bogatega arhivskega gradiva Iz zgodovinskega arhiva avstralskih Slovencev-HASA v Novem Južnem Welsu. Arhiv HASA v Avstraliji deluje približno 15 let, do zdaj pa so zbrali vrsto raznolikega arhivskega gradiva, ki priča o zgodovini in narodni dediščini Slovencev v Avstraliji. Del te zbirke bo zdaj dostopen tudi slovenski javnosti v domovini.

Oddajo lahko poslušate na strani radioprvi.rtvslo.si


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo