‘Narod si bo pisal sodbo sam,…’


Avtor: U.S. Datum: 1963 dni nazaj.


V oddaji Sotočja, 10. decembra 2018: poklon Cankarju tudi v Zagrebu, spomin in opomin na partizanski boj na avstrijskem Koroškem, s slovenskimi izseljenci iz Benečije, prostocarinska cona v Trstu, adventno srečanje v Porabju.

Oddajo lahko poslušate na strani Radio prvi.

Podrobneje o vsebini:

Foto: Slovenski dom Zagreb

Rojaki v sosednjih državah so se z različnimi prireditvami poklonili Ivanu Cankarju ob 100. obletnici njegove smrti. Kaj je in bo potekalo v okviru Cankarjevih dnevov v Zagrebu, lahko slišite v tokratni oddaji.

Gostimo tajnika Zveze koroških partizanov in prijateljev protifašističnega odpora Andreja Moharja. Zveza je pred kratkim praznovala 70-letnico delovanja in na proslavi se je zbralo 1200 ljudi. Največ po letu 1967. Več o Zvezi, ki ima danes pomembno vlogo tudi kot nasprotnica ustaške ikonografije in kulturi spominjanja na Južnem Koroškem in v Sloveniji pa v pogovoru z nekdanjim novinarjem, tajnikom zveze in urednikom dvojezičnega vodnika po partizanskih obeležjih na Južnem Koroškem.

V tržaškem pristanišču nastaja prostocarinska cona, posebnost v Evropi, v kateri pa bi lahko priložnost našla tudi slovenska podjetja, je prepričan predsednik SDGZ Andrej Šik. Kaj je razlog za vnovičen razcvet pristanišča v Trstu?

Pridružimo se potomcem slovenskih izseljencev iz Benečije, ki so v Čedadu praznovali 50-letnico delovanja svoje zveze, in porabskim slovenskim upokojencem na njihovem zadnjem letošnjem – adventnem – srečanju.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo