V Bratislavi razstava, koncert in srečanje gospodarstvenikov


Avtor: U.S. Datum: 1868 dni nazaj.


Združenje SLO/SLO je v sodelovanju z Veleposlaništvom RS v Bratislavi pripravilo odprtje razstave otroških risbic na temo pravic otrok "My piece for peace" in koncert moške vokalne skupine Lipa.

Razstava "My piece for peace"

Slovesne otvoritve razstave My piece for peace se je udeležilo približno 25 predstavnikov diplomatskih predstavništev s sedežem v Bratislavi. Razstava je nastala spomladi leta 2016. Sodelovali so osnovnošolci iz Hrvaške, Makedonije, Srbije, Češke, Romunije, Turčije in Slovenije. Slike, fotografije in stripi prikazujejo, kako želijo otroci spremeniti svet na bolje. Častni pokrovitelj razstave je Predsednik republike Slovenije Borut Pahor, podprlo jo je tudi slovensko Ministrstvo za zunanje zadeve. Na otvoritvi je nagovoru začasne odpravnice poslov na veleposlaništvu Slovenije v Bratislavi, Mateje Kobav, sledil kratek koncert moške vokalne skupine Lipa iz Litije.

Nastop skupine Lipa.

Skupina Lipa, ki je nastala leta 1885, je drugo najstarejše pevsko društvo v Sloveniji. Trenutno v društvu delujeta dve skupini - ženska in moška. Moška skupina Lipa je nastopila tudi na večernem dogodku, ki je potekal na predvečer slovenskega kulturnega praznika. Zato so prisotni izvedeli tudi nekaj o življenju in pomenu Franceta Prešerna. Začasna odpravnica poslov veleposlaništva Slovenije se je v zaključku nagovora zahvalila za podporo zunanjemu ministrstvu in Borutu Meršaku, predsedniku Združenja SLO/SLO, saj brez njune finančne podpore ne bi bilo mogoče izpeljati odprtja razstave in koncerta. Pevci zbora Lipa so gostom poleg Zdravljice zapeli slovenske ljudske in umetne pesmi. Odziv občinstva je je bil izredno dober. Vodja skupine Lipa Miha Hribar se je zahvalil za podporo in je predsedniku Združenja SLO/SLO podaril zbornik Petra Jereba, ki je bil verjetno najbolj znana slovenska osebnost, povezana z društvom Lipa. Dogodka se je udeležilo okrog 40 ljudi, velika večina so bili Slovaki, ki redno obiskujejo kulturne dogodke.

Pavel Tokoly,

podpredsednik združenja SLO/SLO


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo