Športna združenja Slovencev iz zamejstva s solidnimi rezultati in konkretnimi načrti


Avtor: slovenci Datum: 3062 dni nazaj.


Olimpijski komite Slovenije - Združenje športnih zvez in Komisija za zamejski šport (KZŠ) sta v upravni stavbi BTC v Ljubljani, novemu sedežu krovne športne zveze v Sloveniji, priredila tradicionalno novinarsko konferenco o slovenskem zamejskem športu. Konference so se udeležile delegacije Združenja slovenskih športnih društev v Italiji (ZSŠDI), Slovenske športne zveze na Koroškem (SŠZ) in Zveze Slovencev na Madžarskem (ZSM), odsotna pa je bila Zveza Slovencev na Hrvaškem, ki se pa je letos že aktivno vključila v delovanje komisije.

TK zamejski šport-omizje

Za uvod v dobro obiskano konferenco so spregovorili predsednik OKS-ZŠZ Bogdan Gabrovec, predsednica KZŠ Sonja Poljšak, član IO OKS in predsednik Slovenske olimpijske akademije olimpionik Miro Cerar, podpredsednik OKS-ZŠZ mag. Janez Sodržnik ter predstavnik Urada za Slovence v zamejstvu Rudi Merljak. Vsi so zamejskemu športu izrekli aktivno podporo.

Delegacijo ZSŠDI je vodil predsednik Ivan Peterlin, ki je obenem tudi član komisije za zamejski šport pri OKS-ZŠZ, odbojkar Jernej Terpin, gimnastičarka in italijanska prvakinja v mnogoboju Tea Ugrin, novi sodelavec pri ZSŠDI Evgen Ban in organizacijski tajnik Martin Maver.

Slovensko športno zvezo v Avstriji (SŠZ) pa so na predstavitvi zastopali: predsednik Marijan Velik (obenem tudi član KZŠ), poslujoči tajnik Marko Loibnegger, član odbora in KZŠ Ivan Lukan, manturanta Dvojzične trgovske akademije v Celovcu kot soavtorja projekta oz. publikacije “Olympics – Koroški Slovenci na Olimpijskih igrah”, ter člana nogometne reprezentance koroških Slovencev “Team Koroška”, ki bo nastopila na Europeadi 2016, nogometnem EP narodnih skupnosti, ki bo tokrat na Južnem Tirolskem.

Športna združenja Slovencev iz zamejstva so se na tradicionalni konferenci v Ljubljani predstavili s konkretnimi načrti in tudi z nekaterimi solidnimi rezultati, ki so jih slovenski športniki iz Italije (Tea Ugrin je postala italijanska prvakinja v mnogoboju, Avstrije (biatlonka Dunja Zdouc nastopa v svetovnem pokalu) in Madžarske dosegli v letošnjem letu.

Marijan Velik kot predsednik Slovenske športne zveze (SŠZ) v Avstriji ni mogel mimo dejstva, da je gospodarska kriza oklestila proračuna obeh najelitnejših klubov Slovencev, nogometašev SAK-a in odbojkarjev Doba, obenem pa opozoril na nove izzive za slovenski šport v Avstriji kot nastop na Europeadi  2016 in kandidatura za izvedbo prvenstva 2020 na Koroškem. Predsednik Združenja slovenskih športnih društev v Italiji (ZSŠDI) Ivan Peterlin je svoj poseg osredotočil na dosežke: športne, kulturne (organizacija Prešernove proslave) in medijske oziroma raziskovalne (raziskavi ZSŠDI in SLORI o jeziku, šoli, športni dejavnosti. Oster je bil do Slovenije: “Enotni športno-kulturni prostor je še vedno prava utopija, čeprav si ga vsi skupaj srčno želimo. Za Slovence v Porabju je spregovoril član KZŠ Bojan Sekereš.

Predsednica KZŠ Sonja Poljšak je v svojem poročilu izpostavila uspešno izvedbo letošnjega 39. Srečanja mladih slovenskih športnikov in športnic iz obmejnih dežel v Brežicah na Dolenjskem, jubilejno 40. srečanje pa naj bi bilo junija 2016 v slovenski prestolnici, v Ljubljani.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo