Potica – kraljica prazničnih jedi


Avtor: slovenci Datum: 2953 dni nazaj.


Potica zaseda prvo mesto med tradicionalnimi prazničnimi pecivi v Sloveniji. Še posebej v času velike noči. Pripravljena je iz zavitega in razvaljanega kvašenega testa ter polnjena z različnimi nadevi. Slovenske gospodinje jih z veseljem pečejo tudi izven prazničnega časa, za razvajanje svojih najbližjih. Babice in mame imajo pri hiši velikokrat pomembno nalogo, da hčere in vnukinje izurijo v zahtevni peki potice. Takšna z ravno dovolj nadeva in ravno dovolj testa težko uspe. Poznamo več kot 80 različnih nadevov, ki jih zavijemo v testo, po čemer je zavita potica (po-vitica) dobila tudi ime. Tokrat vam predstavljamo tradicionalni recept. Poskusite še zanimive, mini lePotičke in obiščite Potičnico na otoku sredi Blejskega otoka.
Bled, Blejski otok.Zacetek dnevov potice na Blejskem otoku.potica...Foto: Daniel Novakovic/STA

Foto: Daniel Novakovic/STA

S potico so se v zahodni in severozahodni Sloveniji sladkali že v 16. stoletju. Najbolj značilne slovenske potice so orehova, lešnikova, pehtranova, makova, sirova in druge. To je pazničino pecivo, ki ga pečemo na dva načina: v pekaču ali neposredno na ognjišču. Pekač za peko potice ali potičnik, s sredinskim prirezanim stožcem, so razvili kot posledico vpliva pekačev za šarklje iz nemških dežel. Bi radi potico pripravili pri vas doma?

Sestavine

Kvašeno testo:

  • 1 kg moke,
  • 3 dag kvasa,
  • 3-4 rumenjaki,
  • 3 dcl mlačnega mleka,
  • 12 dag masla,
  • 1 žlička soli,
  • 2 žlici sladkorja,
  • mast za model.

Nadev:

  • 60-70 dag orehov,
  • 20 dag medu,
  • 5 dag sladkorja,
  • 1-2 dcl mleka,
  • 1 jajce,
  • cimet,
  • malo ruma ali domačega žganja.

Priprava

Testo pripravite v toplem prostoru. Moko pomešajte z žličko soli, kvas pa pomešajte z žličko sladkorja, 2 žlicama moke in ½ dcl mlačne vode ali mleka. Pustite vzhajati na toplem. V sredini moke naredite jamico, vanjo vlijte stepena jajca, kvas, raztopljeno maslo in sladkor. Med mešanjem prilivajte mlačno mleko. Stepajte 15 min oz. dokler ne nastanejo mehurčku in se testo loči od sklede. Testo nato potresite z moko, pokrijte s prtičkom in pustite vzhajati na toplem. Za pripravo nadeva zdrobljene ali zmlete orehe poparite z oslajenim mlekom. Med segrevajte, da postane tekoč. Dodajte ga k orehom in primešajte cimet. Pustite, da se nadev ohladi, nato pa mu dodajte še eno ali dve jajci in ju gladko vmešajte. Testo razvaljajte ½ cm debelo in ga premažite s še toplim nadevom. Tesno ga zvijte in položite v pekač. Potico pustite, da počasi vzhaja. Nekoliko se dvigne še v pečici. Pred peko potico premažite s stepenim jajcem. Pecite jo eno uro, ko je pečena, pa jo v modelu ohlajajte še 15 minut. Po želji jo na koncu potresite še s sladkorjem. Dober tek!

Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo