Aktivni mladi Slovenci v Celovcu


Avtor: slovenci Datum: 2933 dni nazaj.


V Celovcu od polovice devetdesetih let deluje Klub slovenskih študentk in študentov na Koroškem (KSŠŠK). Za Celovec se odloči nekoliko manj slovenskih študentov, saj se jih večina vpiše na Dunaj, Klub pa je vseeno zelo aktiven na raznih kulturnih področjih. Ob priliki Slovenskih dni na Koroškem so pred enim letom ustanovili tudi pevski zbor. Pogovorili smo se s predsednico Evo Hartmann, doma iz Škocjana, ki živi v Celovcu in študira na Visoki pedagoški šoli v Celovcu, za dvojezične učitelje.

eva hartmann

Eva Hartmann, predsednica kluba študentov v Celovcu.

Od kdaj obstaja Klub? Kako je nastala zamisel zanj?

Pravzaprav ne vem točno, od kdaj. Klub obstaja veliko let, vendar ne toliko kot kluba na Dunaju in v Gradcu. Članstvo se iz leta v leto menja in klub prevzamejo nove generacije študentov, tako da je veliko zamenjav. Nastal pa je iz motivacije, da bi v Celovcu ustvarili društvo za študente in mlade, kjer bi se ukvarjali s slovensko kulturo, literaturo in glasbo.

S čim se ukvarjate, katere so dejavnosti Kluba?

Vsak četrtek zvečer imamo na sedežu, v Ul. Spengergasse 7, odprte prostore za druženje ali za razne prireditve. Lahko pridejo člani ali študentje, ki se za nas zanimajo. Višek našega delovanja je dvodnevni festival Slovenski dnevi, ki jih prirejamo decembra, na katerih predstavljamo mlade slovenske ustvarjalce iz obeh strani meje. Lani smo na primer gostili Murata, ki je imel workshop Beat-Boxa, in Simona Urbana, ki je imel delavnico izdelovanja usnjenih torbic. Povabimo pa tudi glasbene skupine. Med letom redno prirejamo dogodke, ki so odprti vsem, ne samo Slovencem, saj prihaja tudi vedno več nemško govorečih. Sproti prevajamo, ali pa so dogodki dvojezični.Čez leto imamo več manjših projektov, a nimamo fiksnih dogodkov, vedno skušamo prirediti nekaj novega, odvisno je od ekipe, ki je trenutno aktivna. Študentje niso vedno vsi časovno na razpolago. Vsak teden pa skušamo vseeno odpreti klub, da se družimo, pogovarjamo, včasih imamo bralne večere in podobne stvari.

O naših dogodkih in prireditvah pa lahko več preberete na naši Facebook strani KSŠŠK, kjer redno objavljamo novice, ali pa na spletni strani www.ksssk.at.

celovec2

Delavnica v okviru Slovenskih dnevov 2015.

So v klub včlanjeni tudi nemško govoreči, ali samo Slovenci?

Imamo tudi nemško govoreče člane, pogovorni jezik v klubu pa je slovenščina, kakor tudi v pevskem zboru, ki smo ga lani ustanovili in deluje pod okriljem kluba.

Koliko članov ima klub?

V ožjem odboru nas je dvajset, od tega imamo štirje posebne funkcije. Članov, ki redno prihajajo v klub in na pobude, pa je okoli sto, vseh članov kluba pa okoli 250. Tudi člani, ki so bili v prejšnjem odboru, še vedno redno zahajajo k nam.

celovec3

Združeni zbor vseh treh klubov iz Dunaja, Gradca in Celovca.

Prihajajo v klub tudi Slovenci iz Slovenije, ki študirajo v Celovcu?

Da, veliko Slovencev iz Slovenije tukaj študira na glasbenem konservatoriju, so tudi včlanjeni in redno sodelujejo. Avstrijski Slovenci v Celovcu študirajo predvsem na dvojezični pedagoški fakulteti, nekaj na drugih univerzah, drugače pa se jih večina ne odloči za Celovec.

Sodelujete tudi z drugimi mladinskimi organizacijami ali študentskimi klubi?

Lani smo ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne priredili skupno proslavo s Klubom slovenskih študentk in študentov na Dunaju ter Klubom slovenskih študentk in študentov v Gradcu. Ob tej priložnosti smo imeli tudi skupen zborovski koncert in gledališko predstavo Jez, ki sta jo napisala dva mlada koroška Slovenca, Dominik Srienc in Elena Messner. Poleg tega pa sodelujemo tudi s študentsko organizacijo celovške univerze. Konec januarja smo skupaj organizirali solidarnostno akcijo za osnovne demokratične šolske projekte v Kurdistanu.

Barbara Ferluga


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo