Na 51. seminarju slovenskega jezika, literature in kulture slušatelji iz 24 držav


Avtor: U.S. Datum: 3220 dni nazaj.


Ljubljana, 5. julija - Na filozofski fakulteti bo med 6. in 17. julijem potekal 51. seminar slovenskega jezika, literature in kulture na temo Država in narod v slovenskem jeziku, literaturi in kulturi. Namenjen je tujim ali zamejskim slavistom, zlasti slovenistom - učiteljem, znanstvenim delavcem, študentom in prevajalcem. Seminar bodo spremljali slušatelji iz 24 držav.

Ljubljana, Pedagoska fakulteta. Odprtje Mladinske poletne sole na Pedagoski fakulteti v organizaciji Centra za slovenscino kot drugega/tujega jezika Oddelka za slovenistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Plakat - Cas za slovenscino. Foto: Daniel Novakovic/STA

Foto: Daniel Novakovic/STA

Seminar slovenskega jezika, literature in kulture je dvotedenska prireditev, ki jo od leta 1965 organizira oddelek za slovenistiko (do leta 2002 kot oddelek za slovanske jezike in književnosti) Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Namen prireditve je slušateljem predstaviti najnovejša dognanja o slovenskem jeziku, literaturi in kulturi, vezana na krovno temo, ter posredovati in poglobiti njihovo jezikovno znanje in literarno ter kulturnozgodovinsko vedenje.

Letošnjo temo Država in narod v slovenskem jeziku, literaturi in kulturi je določil predsednik seminarja Hotimir Tivadar. Strokovni sodelavec seminarja Damjan Huber je za STA povedal, da so to temo izbrali zato, ker je v zadnjem času veliko govora o državi in narodu na sploh, pa tudi zato, ker dve tretjini udeležencev seminarja študirata slovenščino po tujih univerzah po svetu in o Sloveniji in slovenstvu sicer veliko izvedo, predavanj na to temo pa nimajo. Tako na seminarju pripravijo zgoščen program predavanj iz literature, jezika, kulture in zgodovine, govora pa bo tudi o tem, kako se država in narod kažeta skozi jezik.

Dopoldanski program seminarja bo vključeval lektorate, predavanja, konverzacijo in izbirne tečaje. Med drugim bo nepovezani poslanec Bojan Dobovšek predaval na temo Država Slovenija in globalna ekonomska kriza, profesor Igor Grdina se bo dotaknil jezika in skupnosti, Silvija Borovnik pa bo predavala na temo Slovenski narod in država v izbranih esejih Draga Jančarja.

Popoldansko-večerni program bo kulturno obarvan in bo med drugim vključeval ogled gledaliških predstav Pavla nad prepadom v režiji Matjaža Pograjca in predstave Lucije Ćirović Vsaka stvar je za nekaj dobra, razstav Umetnost na slovenskem v Narodnem muzeju ter NSK - Od kapitala do kapitala v Moderni galeriji ter filmsko projekcijo Pot v raj v režiji Blaža Završnika.

Udeleženci seminarja bodo v Slovenijo večinoma prišli s pomočjo štipendij, ki jih tujim državam podeljuje Republika Slovenija v okviru meddržavnih pogodb in sporazumov. Skupno se bosta letos seminarja udeležila 102 slušatelja iz 24 držav. Okoli 15 jih prihaja iz Italije in Avstrije, kjer imajo, tudi zaradi zamejstva, na tamkajšnjih univerzah več lektoratov slovenščine, okoli 15 jih, prav tako zaradi večjega števila lektoratov, prihaja iz Poljske, je dejal Hubert.

Dodal je, da je med povratniki, ki predstavljajo tretjino slušateljev, največ prosvetnih in kulturnih delavcev iz zamejstva ter tujih profesorjev in asistentov, ki se na seminar prihajajo izpopolnjevat. Nekaj je tudi študentov ali pa bodočih prevajalcev, ki so se izkazali kot perspektiven kader.

Seminar bodo slovesno odprli v ponedeljek, 6. julija, ob 20. uri v Mestnem muzeju Ljubljana.

Avtor članka: STA


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo