Ptuj – stičišče slovenstva za en dan


Avtor: U.S. Datum: 3219 dni nazaj.


00005.Still002

Srečanje Dobrodošli doma, ki ga že peto leto pripravlja Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, je letos potekalo v najstarejšem slovenskem mestu, Ptuju, ki je gostoljubno sprejel več kot tisoč rojakov iz zamejstva in sveta. Ptuj je za en dan, po tradiciji je to prva sobota v juliju, postal svetovna metropola slovenstva.

In kot že tolikokrat doslej se je pokazalo, kako mogočna je zavest pripadnosti slovenskemu narodu med našimi rojaki iz zamejstva in sveta. Prekipevajoča energija, objemi, stiski rok in pričakovanje vsega lepega so Ptuj zajeli že v zgodnjih dopoldanskih urah.

00005.Still003

Še pred dogodkom je dopoldne na Ptujskem gradu na pobudo premierja Mira Cerarja potekala seja Sveta Vlade RS za Slovence po svetu. Namenjena je bila izmenjavi informacij o dejavnostih organizacij Slovencev po svetu in vprašanjem ter pobudam članov sveta vlade za Slovence po svetu. Kot je predsednik vlade napovedal po seji, bo vlada začela s prenovo dosedanje strategije sodelovanja s Slovenci po svetu. »Naše rojake po svetu potrebujemo, ker lahko prek njih Slovenija vstopa v svet,« je med drugim poudaril predsednik vlade.

Krempljeva ulica v starem mestnem jedru se je spremenila v veliko sejmišče izdelkov slovenske obrti, pridnih rok, ki ustvarjajo iz stekla, blaga, kovin in mnogih naravnih materialov. Oko se je v vsej ponudbi resnično lahko napaslo! Dobro obiskane so bile tudi stojnice lokalnih vinogradnikov in vinarjev, da o tistih z domačo hrano sploh ne govorimo.

Sequence 03.Still002

Gostitelji so poskrbeli, da je bil dan zapolnjen s športom, glasbo, vodenji po zgodovinskih kotičkih mesta, kulinariko in presenečenji tako za obiskovalce iz sveta in Slovenije kot za prebivalce mesta.
V živahnem vzdušju se je dopoldne kmalu prevesilo v popoldne, ko se je začel tudi uradni del prireditve, v katerega sta prisotne pospremila Gorazd Žmavc, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, in Miran Senčar, župan Ptuja. Gorazd Žmavc je udeležencem srečanja zaželel dobrodošlico in izrazil upanje, da bi se tudi v prihodnje še naprej srečevali vsako leto v drugem slovenskem mestu, za prihodnje leto pa predlagal Bled.

"Prihajajte v Slovenijo, dajte možnost mladim generacijam, da vidijo našo zeleno državo," je obiskovalce iz tujine pozval Žmavc, ki tovrstno druženje vidi tudi kot možnost za nadaljnje sodelovanje in spoznavanje države, hkrati pa kot priložnost, da bi svoja doživetja prenašali na rojake, ki že dolgo niso videli svoje matične domovine. »Poudariti moram naša prizadevanja, da aktivno nagovorimo vas - rojake po svetu, saj ste ključni člen pri ustvarjanju uspešne Slovenije. Ste izjemna dodana vrednost naši državi, bili ste z nami pri snovanju naše samostojne domovine in ste naši največji promotorji slovenske kulture in slovenskih lepot po svetu,« je med drugim dejal minister in opomnil tudi na velik pomen dejavnega vključevanja mladih, brez katerega trajni uspehi in napredek niso mogoči.

Sequence 03.Still001

Ptujski župan Miran Senčar pa je dejal, da je srečanje zelo pomembno tudi za najstarejše slovensko mesto, predvsem v promocijskem smislu, saj bodo dogodek izkoristili tudi za predstavitev poslovnih priložnosti, turistične ponudbe in nepremičninskega trga na Ptuju in v njegovi okolici. "Ob tem smo izpeljali tudi manjši gospodarski forum, kjer bomo predstavili možnosti obojestranskega gospodarskega povezovanja. Na eni strani možnosti prodora naših podjetij v tujino, na drugi pa tudi možnosti vlaganja izseljencev za vlaganje pri nas," je dejal Senčar.

V kulturnem programu so nastopili pevski zbori, folklorne skupine, orkestri, društva in gledališča slovenskih narodnih manjšin in izseljenskih skupnosti iz Hrvaške, BiH, Avstrije, Argentine, Nemčije in Italije.

Rojaki iz zamejstva in sveta so predstavili ustvarjanje vseh generacij, saj so nastopili tudi najmlajši. Slovenska pesem in beseda sta odmevali v vsakem kotičku najstarejšega mesta v Sloveniji.
Medtem ko je del prireditve potekal na glavnem odru na Mestnem trgu, sta bili dobro obiskani tudi preostali dve prizorišči dogajanja, Minoritski samostan in tamkajšnja cerkev Sv. Petra in Pavla, kjer je bila maša za izseljence, ki jo je vodil škof Peter Štumf, sodeloval pa tudi pevski zbor Encijan iz Pulja.

Bolj se je spuščal večer, bolj razgibano je postajalo ozračje, saj so med drugim tudi visoke temperature marsikoga prikovale v senčne prostorčke dogajanja. Nedvomno pa so srca mnogih rojakov zaigrala, ko je na oder stopila Marija Ahačič Pollak in zapela znamenite Murke, tudi kot poklon nedavno preminulemu Slavku Avseniku, legendi slovenske narodno-zabavne glasbe.
Za pester večerni del pa je poskrbela priljubljena Helena Blagne, ki tudi sicer rada zapoje Slovencem povsod po svetu.

Avtor članka: Blanka Markovič Kocen


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo