(Ne)zanimanje koroških Slovencev za študij v Sloveniji


Avtor: slovenci Datum: 2643 dni nazaj.


Od slovenskega bančništva v Italiji, študija rojakov iz Avstrije v Sloveniji, Tischlerjevega nagrajenca Jožeta Wakouniga do tehniškega sodelovanja z Reko in pravljičnega večera na Gornjem Seniku so ta teden poročali novinarji Radia Slovenija za oddajo Sotočja.

(Ne)zanimanje koroških Slovencev za študij v Sloveniji

Ob možnostih za študij, ki jih ponujajo fakultete v Gradcu in na Dunaju, je zanimanje mladih rojakov z avstrijske Koroške in Štajerske za vpis na slovenske fakultete skromno. Ko pri nas naletijo še na različne birokratske ovire, je izbira jasna. O posledicah, med katerimi je tudi vse večja asimilacija, je v tokratni oddaji govoril Štefan Domej, predsednik Skupnosti južnokoroških kmetic in kmetov, ki zastopa rojake v koroški kmetijski zbornici.

Zadružna kraška banka, Opčine.

Zadružna kraška banka, Opčine. Foto: Primorski dnevnik

Kako je s slovenskimi bankami v Furlaniji-Julijski krajini?

Usoda slovenskih zamejskih bank je enaka usodi vseh drugih bank. Vse manj jih je. Posledice pa občuti tudi narodna skupnost. Danes imajo Slovenci v Italiji le še Zadružno banko Doberdob Sovodnje in Kraško banko na Opčinah. Slednja posluje vse bolje, kot smo na teh straneh že poročali.

Uspešno, dolgoletno sodelovanje na področju tehnike

Spodbudne novice prihajajo z Reke, kjer že vrsto let uspešno sodelujeta tamkajšnja Zveza za tehnično kulturo in Tehniški muzej Slovenije. V Pomorskem in zgodovinskem muzeju Hrvaškega primorja je do 20.2.2017 na ogled gostujoča razstava Zvoki iz Tehniškega muzeja Slovenije (TMS). Gre za del aktualne razstave (v TMS-ju) z naslovom Skoraj vse o zvoku, ki govori o nastanku zvoka, različnih vidikih in širitvi, od najstarejših naprav za predvajanje in zapis zvokov, do najnovejših digitalnih naprav.

Pravljično tudi v Porabju…

Murskosoboška Pokrajinska in študijska knjižnica pa je v Porabju na Gornjem Seniku pripravila pravljični večer za odrasle.

Na spletni strani 1. programa Radia Slovenija lahko poslušate posnetek oddaje v celoti.

Mateja Železnikar, Radio Slovenija


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo