20. obletnica ustanovitve društva Kredarica Novi Sad


Avtor: U.S. Datum: 2634 dni nazaj.


Utrinek s proslave društva Kredarica ob slovenskem kulturnem dnevu 2014.

Utrinek s proslave društva Kredarica ob slovenskem kulturnem dnevu 2014. Foto: Društvo Kredarica

Naslednji teden,v sredo, 8. februarja 2017, bo v Novem Sadu centralna proslava slovenskih društev v Srbiji ob Prešernovem prazniku. Glavni povod za doslej največji zbor Slovencev v Srbiji je 20. obletnica ustanovitve prvega društva Slovencev Kredarica iz Novega Sada.

Ravno zaradi ne tako oddaljene preteklosti se še vsi spominjajo, v kako napetih in z mednacionalnim sovraštvom prežetih časih so živeli konec devetdesetih let narodi na območju razpadajoče Jugoslavije. Zato je bila odločitev nekaj Slovencev v Novem Sadu, da februarja 1997 vzpostavijo prvo društvo Slovencev, v takih časih zelo pogumno dejanje. Šele čez štiri leta so jim sledile slovenske skupnosti iz Beograda, Subotice in drugod. Trenutno deluje v Srbiji 16 slovenskih društev in Nacionalni svet slovenske narodne manjšine v Srbiji.

Gre za najpomembnejši mejnik v organizaciji Slovencev na področju Srbije, zato Društvo Kredarica proslavo organizira s pomočjo Nacionalnega sveta slovenske narodne manjšine v Srbiji, Veleposlaništva RS iz Beograda in Urada vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu. Na proslavi bodo prisotni predstavniki vseh društev in organizacij Slovencev v Srbiji, župan Novega Sada, predstavniki Vojvodinske vlade, lokalni politiki, veleposlanik RS v Srbiji in minister Vlade RS Gorazd Žmavc.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo