Čezmejno pevsko sodelovanje


Avtor: slovenci Datum: 2726 dni nazaj.


Loška dolina –V župnijski cerkvi Sv. Jurija v Starem trgu pri Ložu je bila nedeljska sveta maša minuli konec tedna obarvana z bogatim petjem kar štirih zborovskih zasedb.  V gosteh sta bila cerkveni pevski zbor iz Loč in zbor Singkreis iz Glanegga na Avstrijskem Koroškem. Poleg gostov sta nastopila tudi domači Mešani pevski zbor sv. Jurij in pevke Pevskega društva Kr´snice. Koncertno je bil obarvan že uvod v sv. mašo, ki jo je vodil starotrški župnik Boštjan Modic. Tovrstno pevsko sodelovanje  se je pričelo na avstrijskem Koroškem, kjer so  decembra lani  pod vodstvom Anemarije Štefančič gostovale pevke Kr,snic,  v januarju pa pevke in pevci MePz Sv. Jurij pod vodstvom Tanje Avsec.

Zbor-iz-Loč-768x512

Zamisli za nastope je botrovalo sodelovanje med Turističnim društvom Loška dolina in društvom Grad Glanegg iz Avstrije. Sodelovanje med društvoma in skupnostjo koroških Slovencev se razvija vse od leta 2013, ko je predsednik društva grad Glanegg Jacob Koschutnig obiskal Loško dolino ter Polharski in Lovski muzej. Na njegovo povabilo je TD Loška dolina konec junija 2014 na gradu Glanegg v bližini Celovca na  festivalu,  posvečenem polhu, sodelovalo z edinstveno polharsko razstavo ter predstavitvijo Loške doline. Do danes se je sodelovanje dodatno  okrepilo in se razširilo tudi na čezmejna pevska srečanja zborov iz Loške doline ter pevcev iz občin Glanegg in njihovih sosedov iz Loč ob Baškem jezeru  na avstrijskem Koroškem.

Skupne nastope tako v Avstriji kot v Loški dolini je zaznamovalo veliko bogastvo pevske kulture dvojezične Koroške ter Slovenije.

Vir: Novice z Notranjske


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo