Dan slovensko-češkega prijateljstva v Zlínu


Avtor: U.S. Datum: 2004 dni nazaj.


V sredo, 3. oktobra 2018, se je v Zlínu zgodil pomemben program treh dogodkov Dan slovensko-češkega prijateljstva v Zlínu, ki je potekal pod glavnim pokroviteljstvom veleposlaništva Republike Slovenije v Pragi in Urada vlade za Slovence v Zamejstvu in po svetu. Glavni dogodek Dneva je potekal kot osrednji dogodek Tedna čeških knjižnic v Regionalni knjižnici Františka Bartošav Zlínu z nastopom pesnic Ajde Balderman Plesník in Dr. Glorjane Veber. Dan se je pričel zjutraj, s simbolično zasaditvijo lipe slovensko-češkega prijateljstva in nadaljeval s predavanjem Dr. Glorjane Veber.

Osrednji dogodek se je zgodil ob v Regionalni knjižnici Františka Bartoša v Zlinu z naslovom Življenje kot roža – slovenski poetični večer s harfo. Na multimedijskem večeru, ki je bil osrednji dogodek Tedna čeških knjižnic, sta se s poezijo predstavili v Zlínu živeča Slovenka, arhitektka, oblikovalka in pesnica Ajda Balderman Plesník, ki je v goste je povabila slovensko pesnico in podjetnico Dr. Glorjano Veber. Na harfi je nastop spremljala Lucie Fajkusová, medtem ko je za češko interpretacijo poskrbela igralka Irena Velísková. Goste in publiko so z uvodnimi nagovori pozdravili: direktorica knjižice dr. Zdenka Friedlová, Njegova Ekselenca veleposlanik Republike Slovenije mag. Leon Marc in predsednica Češko-slovenskega društva mag. Alena Šamonilová. Dogodek sta s svojim obiskom počastila tudi župan občine Provodov – ing. Marek Prachař in predstavnik Odbora za kulturo in spomeniško varstvo Zlínske regije mag. Miroslav Kašný.

Nekaj ur pred osrednjim dogodkom je v isti knjižnici potekalo interaktivno predavanje za odprto javnost Dr. Glorjane Veber z naslovom Poezija – element družbene spremembe, ki je doktorirala z nalogo z istim naslovom. Predavanja se je udeležil tudi Njegova Ekselenca veleposlanik republike Slovenije mag. Leon Marc.

V bližnjem romarskem kraju Malenisko, so dopoldan posadili lipo česko-slovenskega prijateljstva, ki označuje bogato skupno kulturno zgodovinsko dediščino Slovencev in Čehov še za časa Tomaša Garrigue Masaryka in Jožeta Plečnika. Posebna častna gostja dogodka je bila grofica Lydia Thienen, ki je za lipo podarila del zemljšiča. Poleg grofice so publiko nagovorili: Njegova Ekselenca veleposlanik republike Slovenije mag. Leon Marc, guverner Zlínske regije Jiří Čunek, župan občine Provodov Marek Prachař, nositeljica projekta iz občine Provodov Dr. Marie Zvoníčková in pobudnik sajenja lipe slovensko-češkega prijateljstva Jan Jelšík.

Dan v Zlínu je nastal na pobudo in v organizaciji Ajde Balderman Plesník kupaj s Češko slovenskim društvom iz Brna. Organizatorka Balderman Plesníkova in gostja Vebrova sta ob tem povedali: „V Zlinu je slovenščina izredno redko slišan jezik, hkrati je soroden češčini, zato je dogodek potekal dvojezično in multidimenzionalno. Naslov dogodka je povzet po enem izmed najstarejših simbolov in sicer rože življenja, ki so ga uporabljali povsod na svetu, tudi na slovenskem in ki v sebi nosi razumevanje življenje in vesolja.“

Poleg Velposlaništva RS in Urada vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu so program podprli tudi: Česko slovensko društvo iz Brna, Regionalna knjižnica Františka Bartoša v Zlínu, Zlínski kraj in mesto Zlín.

Alena Šamonilová


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo