Katja Colja v Rimu pripravlja svoj prvi igrani film


Avtor: U.S. Datum: 1788 dni nazaj.


Katja Colja, rojena v Repnu pri Trstu, kot filmska ustvarjalka živi v Rimu. Doslej je napisala več scenarijev, v ponedeljek, 12. marca, pa bo padla prva klapa za njen filmski prvenec, z delovnim naslovom Neverin, kar v tržaškem narečju pomeni nevihta. "To je zgodba starega para, ki živi pod isto streho že dolgo let, ampak se je zaradi smrti hčerke nekako ločil. Kaj več o zgodbi ne bi rada govorila." Za samostojno snemanje filma se je borila deset let, saj se je v Italiji težko prebiti, prvo finančno podporo pa je dobila iz Slovenije, je povedala.

Katja Colja

Katja Colja. Foto: Primorski dnevnik (KROMA)

Po študiju na filozofski fakulteti v Trstu se je zaposlila na italijanski javni radioteleviziji. Najprej je delala v slovenskem programu, potem se je preselila v Rim. Tam je začela sodelovati s priznanimi italijanskimi filmskimi ustvarjalci, kot so Nanni Moretti, brata Paolo in Vittorio Taviani ter Ettore Scola. Zaradi tega je ostala v italijanskem glavnem mestu.

Do zdaj je pisala scenarije za druge režiserje in snemala dokumentarne filme. Zdaj bo prvič v vlogi režiserke igranega filma: "Protagonista sta Boris Cavazza in Lunetta Savino. On je Slovenec, ona Italijanka. On bo govoril v slovenščini in italijanščini. Vsi ga poznamo kot slovenskega igralca, ampak rodil se je v Milanu in zelo dobro govori tudi italijansko. Lunetta je znana italijanska igralka." Film bomo predvidoma lahko gledali ob koncu letošnjega ali na začetku prihodnjega leta.

Pogovor s Katjo Colja lahko poslušate na strani Radia Koper.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo