Ladje, ljudje, morje – slovenski umetniki navdušili Dalmatince


Avtor: U.S. Datum: 1785 dni nazaj.


V hotelu Alba v turističnem naselju Croatia v Sv. Filipu in Jakovu, je odprta razstava del z 12. Mednarodne likovne kolonije "Maj 2019" na temo "Ladje, ljudje, morje". Priredilo jo je Slovensko kulturno društvo Lipa Zadar.

"Cilj je dosežen, sodelovalo je skupaj štirinajst slikarjev iz društev Slovencev iz Zadra, Splita, Zagreba in Karlovca. Pridružili so nam se še številni hrvaški likovni umetniki iz Zadra, Sv. Filipa in Jakova, Vira in Turnja, ter slovenski likovni umetniki iz Novega mesta, Šmarjeških toplic," je poudarila Darja Jusup, predsednica Slovenskega kulturnega društva Lipa Zadar.

Slikali pet dni

Slike, nastale v petih dneh, koliko je trajala kolonija Maj 2019, so razstavili Ivan Kosmos iz Slovenskega kulturnega društva Triglav Split, Stanka Novković in Adica Dobrić Jelača iz Slovenskega doma Zagreb, Marijan Miklavec iz Sežane, Boža Jambrek iz Novega mesta, Metoda Turk iz Šmarjeških toplic, Pavle Ščurk iz Ljubljane, Ivo Kolar iz Topolščice, Edi Sever iz Škofje Loke, ter pridruženi člani SKD Lipa Zadar – Nada Pia Bajlo, Marija Ivoš (tudi voditeljica kolonije), Majda Radović iz Vira, Zrinka Majica iz Sv. Filipa in Jakova ter Jože Arzenšek iz Turnja.

Letošnji likovni koloniji se je prvič pridružila znana, nekajkrat nagrajena skupina slovenskih potujočih slikarjev ART FEMIPS, ki združuje slikarje iz Sežane, Ljubljane, Škofje loke in Topolščice. Skupina organizira mednarodne likovne kolonije po Evropi in po svetu, največ po Argentini in Ameriki.

"Vsak umetnik sam izbira motive, ki se nanašajo na to podnebje, ladje, ljudi in morje," je pojasnila Marija Ivoš, voditeljica 12. Mednarodne likovne kolonije, in se zahvalila za tradicionalno podporo Turističnemu uradu Opčine Sv. Filip in Jakov na čelu z donedavno direktorico Klaro Eškinja Glavan, sedaj višjo strokovno svetnico za splošne zadeve in manifestacije občine Sv. Filip in Jakov.

Otvoritev ob pesmi in plesu

Pred svečano otvoritvijo razstave so v zanimivem kulturno-umetniškem programu nastopili pesniki in kulturno-umetniška društva iz Hrvaške in Slovenije. Svoje pesmi so recitirale Metoda Turk, Zorica Buljanović in Marija Ivoš, s spletom pesmi in plesov pa je nastopila otroška folklorna skupina "Sv. Roko" iz Sv. Filipa in Jakova skupaj z dvajsetimi odraslimi člani te folklorne skupine pod vodstvom Ivana Eškinje.

Sledil je fascinanten nastop glasbenikov skupine Rute KUD Slovenj Gradec, ki izvajajo slovenske narodne pesmi.

Pri otvoritvi razstave je voditeljica Marija Ivoš poudarila, da ima večina slikarjev za seboj bogate umetniške življenjepise, neštetokrat so razstavljali samostojno in na skupnih razstavah v večjih mestih Slovenije, kakor tudi na Hrvaškem in po Evropi.

Z zemljo iz Slovenije naslikal Sveti Filip in Jakov

Najbolj opaženo sliko je ustvaril slikar Marijan Miklavec, ki je z zemljo, prineseno iz Slovenije, naslikal panoramo Sv. Filipa in Jakova. "Slika mi je zelo všeč. Rada bi jo imela," je rekla Klara Eškinja Glavan. Izrazila je zadovoljstvo, ker se likovna kolonija v organizaciji Slovenskega kulturnega društva Lipa Zadar odvija že dvanajsto leto zapored in je postala neizogiben del turistične promocije Sv. Filipa in Jakova.

Dvanajsta Mednarodna likovna kolonija se odvija pod pokroviteljstvom Turističnega urada občine Sv. Filip in Jakov, v okviru Mednarodnega dneva kulturne različnosti, katerega pokrovitelji so Mesto Zadar in Zadrska županija, s podporo Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence po svetu in Sveta za nacionalne manjšine Republike Hrvaške.

Razstava v foyerju hotela Alba ostaja odprta do 30. junija. Pričakujejo številne obiskovalce in turiste.

Tekst: Darja Jusup

Foto: Metoda Turk, Rafaela Štulina


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo