Lipa – kronika Slovenije na Nizozemskem


Avtor: U.S. Datum: 2218 dni nazaj.


Kaj se je v leto 2017 na Nizozemskem spet 'slovenskega' dogajalo? Veliko, kot vsako leto po osamosvojitvi spet več kot leto pred tem. Za večino uradnih prireditev stojijo, bodisi kot organizatorji, bodisi kot sodelavci, člani Združenja prijateljev Slovenije na Nizozemskem. Pomemben del delovanja je obveščanje članov in drugih zainteresiranih o teh dogodkih. Tako se redno tudi na portalu Slovenci.si najdejo poročila iz tega konca Evrope.

Vabila na dogodke na Nizozemskem člani dobivajo v društvenem digitalnem biltenu Lipov list, ostali pa na spletni strani in po socialnih medijih. Po pošti pa člani že 26. leto prejemajo dvojezično Lipo. Letošnja decembrska Lipa spet prinaša pregled letnega delovanja in je s tem kronika slovenske skupnosti in njenih prijateljev na Nizozemskem.

V časih brez spleta, socialnih medijev in s slabimi prometnimi povezavami je bila dolgo tudi pomemben vir konzularnih novic in obvestil o dogajanju v domovini. Tej vlogi Lipe posveča pozornost tudi Mohorjev koledar 2018. Iz prvih črno-belih, ciklostiranih lističev se je na zacetku 21. stoletja razvila v zelo raznovrstno dvojezično glasilo, ki je izhajalo 6 krat na leto. Z boljšimi informacijskimi in drugimi povezavami obveščanje hitreje poteka po drugih kanalih, z Lipo pa Združenje ohranja svojo kroniko.

Kot v začetku je pri njenem snovanju povezana velika skupina zavzetih sodelavcev: piscev, prevajalcev, lektorjev obeh jezikov, fotografov in oblikovalcev. Zanje je lepo priznanje, da je Lipa (Den Haag) poslej sprejeta tudi v Digitalno knjižnico Slovenije.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo