Martinovo na Nizozemskem


Avtor: U.S. Datum: 1981 dni nazaj.


11. november je v kraljevini Nizozemski otroški praznik, ko otroci z lampijončki v mraku po hišah dobijo sladkarije, še zapojejo katero izmed ponarodelih pesmi o sv. Martinu.

Razstava kuharskih knjig

V Sloveniji je martinovanje povezano z novim vinom in s tradicionalnimi dobrotami. Zato smo v Rijswijku blizu Haaga letos našo Kuharsko delavnico namenili pripravi teh značilnih in še nekaj drugih slovenskih dobrot.

Mlinci

Potico – orehovo, makovo in špehovko je Mojca prinesla že pečeno, da je bila takoj za h kavi in k planinskemu čaju. Igorjev bograč je bil na za začetku prireditve že na pol skuhan, jelen se pač mora kuhati vsaj nekaj ur. To velja tudi za perjad, oba Matjaža sta race polnila in marinirala že doma, da je bilo dovolj časa za peko. Udeleženci delavnice so pod vodstvom Jolande pomagali pri pripravi vrste prilog, z Mojco pa so delali mlince, brez katerih ni Martinove pojedine.

Medtem ko so odrasli delali v kuhinji, so otroci pod vodstvom učiteljice Špele, ki jim je predstavila zgodbo o tem prazniku, barvali Martinove pobarvanke in pripravili posladek. Ker pa je kuhanje tokrat trajalo dlje kot običajno, so se še razgibali ob različnih otroških igrah. Proti večeru smo se končno zvrstili mimo vrste posod z dišečimi specialitetami, ki smo jih zalili s slovenskim vinom in z malinovcem. Poleg otroškega posladka je kljub sitosti zelo teknila tudi Janina gibanica.

Polni krožniki

Še bolj kot kuhanje in odlična hrana je rojake, naše nizozemske sorodnike in prijatelje navdušilo sproščeno vzdušje, ki spremlja tovrstne prireditve Združenja prijateljev Slovenije na Nizozemskem. Člani odbora poskrbimo za organizacijsko plat, delavnico pa samostojno izvedejo dejavni člani, ki želijo slovenske tradicije posredovati mlademu rodu. Starejši člani že vemo, kaj lahko pričakujemo in se jih že vnaprej veselimo. O tem, kako dragocena so ta srečanja, pa priča predvsem odziv tistih, ki se jih udeležijo prvič - takoj se počutijo domače!

Metka Dijkstra Murko


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo