Med Prešernovimi nagrajenci tudi zamejka Cvetka Lipuš


Avtor: slovenci Datum: 2940 dni nazaj.


Ljubljana - Med letošnjimi Prešernovimi nagrajenci je tudi koroška pesnica Cvetka Lipuš. Nagrado je prejela za pesniško zbirko „Kaj smo, ko smo“.

Ljubljana, Cankarjev dom. Drzavna proslava, na kateri so podelili Presernove nagrade in nagrade Presernovega sklada. Pesnica Cvetka Lipus.

Pesnica Cvetka Lipuš. (foto: Anže Malovrh)

Slovenska pesnica, rojena v Železni Kapli, je avtorica sedmih pesniških zbirk, v katerih upesnjuje različne plasti bivanja. Nič drugače ni v zadnji pesniški zbirki z zgovornim naslovom Kaj smo, ko smo. Kot piše v utemeljitvi, bi na prvi pogled naslov lahko namigoval na identitetne zagate, in res jih v svoji globini tudi omenja, vendar pesnica tudi v tej zbirki razpira pomene in nam prikaže mnogoterno misel o bivanjski danosti vsakega izmed tistih, ki jo beremo.

Nagrade Prešernovega sklada za leto 2016 so poleg Lipuševe prejeli še kiparka Mojca Smerdu, igralka in performerka Katarina Stegnar, režiser Janusz Kica, slikar Aleksij Kobal ter skladatelj in zborovski dirigent Ambrož Čopi.

Posnetek prireditve si lahko ogledate tukaj. (STA)


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo