Menjava generacij


Avtor: U.S. Datum: 1921 dni nazaj.


Leto 2019 prinaša zamenjave na mestih predsednikov dveh krovnih slovenskih zamejskih organizacij, porabske Slovence čakajo volitve v organe manjšinske samouprave. Več o tem lahko slišite na posnetku oddaje Sotočja na strani Radio prvi.

Marjan Sturm, predsednik Zveze slovenskih organizacij.
Foto: ZSO.at

Več iz vsebine:

Konec februarja se po dobrih 26 letih z mesta predsednika Zveze slovenskih organizacij poslavlja Marjan Sturm. Kako zgodovinar in v manjšinski politiki dejaven koroški Slovenec ocenjuje svoje delo? Ostaja še naprej optimističen? Kako je z dialogom med slovensko narodno skupnostjo in nemško govorečo večino ter znotraj same manjšine? Odgovore lahko slišite v tokratni oddaji.

Gostimo tudi Barbaro Riman, predsednico Zveze slovenskih društev na Hrvaškem, ki je lani na mestu vodje nasledila Darka Šonca, še enega od starosti slovenske manjšinske politike. Vodenje zveze je zahtevnejše, kot si je predstavljala, pravi in ugotavlja, da razmere ženskam na vodilnih mestih razmere na Hrvaškem niso naklonjene.

O izzivih, ki so pred porabskimi Slovenci, se pogovarjamo s predsednikom Državne slovenske samouprave Martinom Ropošem. Konec minulega leta so mu v Budimpešti podelili državno priznanje “Za narodnosti”. Kaj mu to visoko priznanje pomeni?

O odnosu do matične Slovenije pa razmišljata tržaška rojaka mlajše generacije Lucija Tavčar in Evgen Ban.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo