Minister Gorazd Žmavc se je udeležil akcije »Podarimo knjige« Slovenski čitalnici v Gradcu


Avtor: slovenci Datum: 2765 dni nazaj.


V petek, 16. decembra 2016 se je minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc v sodelovanju z Mohorjevo družbo v Celovcu in Veleposlaništvom RS na Dunaju udeležil akcije »Podarimo knjige« Slovenski čitalnici v Gradcu.

gradec

Ob tej priložnosti je minister Gorazd Žmavc v Štajerski deželni knjižnici poudaril, da je kultura pomembna za slovenski narod in njegov obstoj skozi stoletja. To pa je vse bolj očitno v zamejskem prostoru.«Osrednji del kulture pa je vsekakor jezik. In jezik je osrednja skrb slovenske manjšine v Republiki Avstriji in Slovencev v Sloveniji.  Jezik in kulturo pa je potrebno živeti, slišati, uporabljati in nenazadnje jezik potrebuje knjigo. Veseli me, da je slovenska knjiga dobila svoj dom tudi v Štajerski deželni knjižnici v Slovenski čitalnici v Gradcu. Slovenska čitalnica tako postaja knjižno in kulturno središče; okno skozi katerega v Gradec vstopa Slovenija in okno skozi katero v Slovenijo vstopa Gradec in Avstrija«, je delal v nadaljevanju.

Ob koncu se je minister Žmavc zahvalil vsem, ki verjamejo v projekt slovenske čitalnice in poudaril, da skupaj gradimo mostove med dvema narodoma in kulturama. Vsem pa je zaželel uspešno leto 2017 ter miren in vesel božič!

Pred samim dogodkom, ki ga je glasbeno popestril zbor Kluba slovenskih študentk in študentov v Gradcu,  pa si je minister Žmavc skupaj z vodstvom Štajerske deželne knjižnice, veleposlaništva RS na Dunaju in ob prisotnosti deželnega svetnika Republike Avstrije ogledal slovensko čitalnico.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo