Na avstrijskem Koroškem slavili socialdemokrati


Avtor: U.S. Datum: 2188 dni nazaj.


S 47,7 odstotki podpore so zmagovalci deželnozborskih volitev, v deželni zbor je uspelo priti koroški Slovenki Ani Blatnik.

Peter Kaiser. Foto: Primorski dnevnik

Na deželnozborskih volitvah na avstrijskem Koroškem so glede na začasne rezultate volitev slavili socialdemokrati s 47,7 odstotka podpore. Na drugo mesto so se z 23,38 odstotka podpore uvrstili svobodnjaki. Tretja je ljudska stranka s 15,35 odstotki. Vstop v deželni zbor je uspel stranki Team Koroška, Zeleni in Neos pa so ostali zunaj.

Peter Kaiser je v prvem odzivu na rezultate volitev napovedal pogovore z vsemi strankami. »Zelo, zelo sem vesel nad tem sijajnim rezultatom,« je dejal deželni glavar. Dodal je, da takšne visoke podpore ni pričakoval, pogajanja pa bo imel z vsemi strankami, ki so se uvrstile v deželni zbor.

Glede na volilne projekcije naj bi SPÖ po poročanju avstrijske državne televizije v novem celovškem deželnem zboru s 36 mandati imela 17 poslancev, svobodnjaki devet, ÖVP šest in Team Koroška tri.

Glasovnice so lahko oddali do 17. ure

Večina volišč je bila na avstrijskem Koroškem odprta že od 8. ure naprej, na nekaterih pa je bilo moč oddati svoj volilni glas že ob 5.30. Oddaja volilnih glasovnic je bila možna do 17. ure, čeprav se bodo volišča zaprla uro prej.

Tokratne volitve na avstrijskem Koroškem so prve volitve po odpravi t. i. proporca, ki je določal, da imajo svoje mesto v deželni vladi vse stranke, ki so zastopane v deželnem zboru in imajo določeno število poslancev.

Letos bodo po volitvah sledila koalicijska pogajanja, ki jih bodo narekovali rezultati volitev.

Uradne rezultate volitev na avstrijskem Koroškem bodo potrdili v tednu po volitvah, ko bodo prešteli še glasove po pošti in glasovnice, ki jih volivci niso oddali na svojem domačem volišču.

Nad rezultati presenečeni, a večinoma zadovoljni

Koroški Slovenci so nad izidom deželnozborskih volitev na avstrijskem Koroškem, na katerih so glede na rezultate vzporednih volitev z visoko podporo slavili socialdemokrati (SPÖ), presenečeni, a večinoma zadovoljni. Vstop v deželni zbor je od koroških Slovencev po trenutnih rezultatih uspel Ani Blatnik (SPÖ).

Kot je za avstrijsko radiotelevizijo ORF dejala Blatnikova, je ob rezultatu ostala brez besed. »Volivci so izvolili pot spoštovanja, pozitivnega sožitja in vzdušja, predvsem pa pot skupnega delovanja. To je za Koroško, Avstrijo ter vso Evropo in svet nekaj zelo pomembnega,« je dejala.

Visoko rast podpore socialdemokratom - povečali so jo za deset odstotnih točk - med drugim pripisuje dosedanjemu delu glavarja Petra Kaiserja (SPÖ), ki je deloval tudi v prid slovenski manjšini. »Poleg tega je slovenščina prvič doslej zapisana v ustavi. To so premiki, ki se morajo nadaljevati,« je prepričana Blatnikova.

Delo


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo