Na Tržaškem so zadonele ubrane božične pevske zgodbe


Avtor: U.S. Datum: 2379 dni nazaj.


Praznik svetih treh kraljev je prinesel nov val zborovskih (in drugih) koncertov, med katerimi so mnogi spadali v program deželne revije Nativitas. SKD Rdeča zvezda je v sodelovanju z župnijo svetega Mihaela vabilo v petek na božično revijo za mir. V cerkvi v Zgoniku so trije zbori zapeli v znamenju plemenitih sporočil, v sozvočju z uvodnim pozdravom predsednika zbora Davida Pupulina in župnika Jožeta Markuže, saj nas božična zgodba letos na poseben način povezuje s kriznimi področji bližnjega vzhoda, kot je Palestina. Znani ljudski napevi in priljubljene božične skladbe so oblikovali to koncertno srečanje, ki so ga uvedli gostitelji, člani mešanega zbora Rdeča zvezda, za katere je zborovodja Rado Milič izbral potovanje od klasičnih hitov do gospela, na osnovi bolj zabavno obarvane zvočnosti tria, ki je pevce spremljal na klavirju, kitari in bas kitari. Spevnost božičnih melodij je navdihnila članice ženskega zbora Prosek Kontovel, ki je nadomestil orgle s harmoniko in je podal svoja voščila pod vodstvom Marka Štoke. Iz Benečije pa so se pripeljali člani mešane skupine Naše vasi (Tipana), s katerimi je zbor Rdeča zvezda imel že nekaj pevskih izmenjav. Medgeneracijska, mešana skupina se je z veseljem odzvala povabilu in zapela vrsto klasičnih božičnih pesmi pod vodstvom Davida Tomasetiga.

Foto: Primorski dnevnik

V nedeljo se je revija Nativitas selila v miljsko stolnico, kjer je Društvo Slovencev miljske občine Kiljan Ferluga priredilo tradicionalni novoletni koncert S pesmijo vam želimo. Protagonisti so bili mali in odrasli pevci zborov Fran Venturini. Odlični člani otroškega zbora, ki ga vodi Suzana Žerjal, so se izkazali z mednarodno obarvanim božičnim programom, nakar je mešani zbor pod vodstvom Cinzie Sancin nadaljeval z izborom slovenskih skladb, ki so jih uokvirjali še italijanski, francoski, ameriški in ruski spevi. Občinska odbornica Mirna Viola je bila zadolžena za dvojezično voščilno misel, v kateri je poudarila pomen obračunov ob koncu leta in dobrih namenov za novo leto, v znamenju zasledovanja pozitivnih in etičnih življenjskih ciljev, s katerimi postanemo boljše in srečnejše osebe.

Prav tako je v nedeljo v cerkvi svetega Roka v Nabrežini zaživel zanimiv božični koncert, na katerem sta zapela dekliški zbor Igo Gruden in multikulturni tržaški zbor Vox Tergesti. Vezni člen obeh zborov je sam zborovodja, Mirko Ferlan, ki uspešno oblikuje kakovostno dekliško skupino in je lani postal prvi zborovodja projektnega zbora, ki prvič v zgodovini povezuje tržaške pevce različnih narodnosti in veroizpovedi pod okriljem ZSKD in USCI Trst. Zbor je tokrat predstavil svoj praznični projekt z originalnimi skladbami, ki so vezane na decembrska praznovanja, od židovske hanuke – praznika luči do eksotičnega, grško-pravoslavnega božiča in vse do slovenskih in italijanskih pesmi katoliške tradicije.

Slovenski zbori pa bodo v okviru revije Nativitas zapeli tudi danes, ko bodo v cerkvi na Katinari ob 20. uri zadoneli božični napevi zbora Tončka Čok, pihalne skupine Nomos in dekliške skupine Primorsko. V nedeljo, 14. januarja, pa bosta na sporedu zadnja dva koncerta, ki spadata v program revije, in sicer tradicionalni božični dogodek ZCPZ v stolnici svetega Justa v Trstu, kjer bosta ob 16. uri zapela mešani zbor Lipa in zbor Adoramus iz Logatca, in še božični koncert petih zborov v cerkvi v Ricmanjih, kjer bodo ob 17. uri zapeli nonet in dekliška skupina Primorsko, zbor Artemia, hrvaški zbor Lavanda ter slovenski Rudarski oktet.

Rossana Paliaga

Primorski dnevnik / SVSD


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo