Odmeven nastop Slovencev na 12. Mednarodnem dnevu kulturne različnosti v Zadru


Avtor: U.S. Datum: 2457 dni nazaj.


Harmonikarji KD Prežihov Voranc iz Raven na Koroškem so spet navdušili. Tokrat v Zadru, kjer so na povabilo SKD Lipa Zadar, nastopili na prireditvi Mednarodni dan kulturne različnosti. Gre za edinstveno prireditev, ki jo že 12 let zapovrstjo organizira Koordinacija narodnih manjšin Zadarske županije.

Slike za spomin na nastop v Zadru. Foto: Duša Komprej

Slike za spomin na nastop v Zadru. Foto: Duša Komprej

»Zadovoljni smo s svojim nastopom in hvaležni, ker smo imeli priložnost nastopiti na tako odmevni prireditvi«, je povedal Alen Rožej, umetniški vodja Harmonikarskega orkestra.

Harmonikarji delujejo že od leta 1982. V 35 letih so se zamenjale generacije, pa je tudi prvi umetniški vodja Lojze Rebernik je taktirko predal Alenu Rožeju.Nastopali so po Sloveniji, Hrvaški, Avstriji, Franciji, Češki in sodelovali na številnih dobrodelnih koncertih in gostovanjih. Večji del njihovega programa je sestavljen iz slovenskih narodnih pesmi in postali so nepogrešljivi del kulturnega dogajanja v Mežiški dolini.

Na dnevu kulturne različnosti so se s svojim kulturno-umetniškim programom, poleg Slovencev, predstavili tudi Makedonci, Italijani, Srbi, Čehi, Slovaki, Albanci, Bosanci in Makedonci.

Prisotne na „fešti“ sta z besedami dobrodošlice pozdravila župan Zadra Branko Dukić in župan Zadarske županije Božidar Longin,. Dukić je poudaril da je kulturna različnost pomemben dejavnik sožitja, priznavanje kulturne različnosti pa pomeni spoštovanje in priznavanje človekovih pravic.

»Seznanjamo se s kulturo in tradicijo in ta srečanja so brez vsake politične konotacije. Pripadniki različnih narodnih manjšin so s svojim prihodom v Zadarsko županijo s seboj prinesli svojo tradicijo in kulturo«, je povedal Božidar Longin, župan Zadarske županije.

Veselko Čakić, podpredsednik Sveta za narodne manjšine Republike Hrvaške in predsednik Koordinacije narodnih manjšin Zadarske županije pa je poudaril pomembnost negovanja kulture in tradicije, ker se tako ohranjajo vrednote pripadnikov narodnih manjšin.

Kulturni progam je spremljala tudi bogata kulinarična ponudba, še posebej privlačna je bila ponudba tradicionalnih jedi posameznih manjšin.

Na slovenski stojnici so se bohotili hladni narezki z bučnim oljem, domače klobase, flancati, janeževi upognjenci, domači kruh z zaseko, ki ga je spekla Majda Radović. Največ pozornosti pa so bile deležne potice - od rožičeve, sirove, orehove pa do pehtranove, ki so jih spekle članice SKD Lipa Zadar Katarina Bezić, Marija Lukin, Justina Buovac, Marija Ivoš in druge. Seveda ni umanjkala niti domača kapljica - refošk iz Ivanove kleti iz Rožne doline.

Gostje Slovencev iz Zadra, Harmonikarski orkester iz Raven na Koroškem, so za spomin na gostovanje domov odnesli nekaj likovnih del, ki jim jih je predala predsednica SKD Lipa Darja Jusup in polni vtisov s sprehoda po mestu, kjer so si med drugim ogledali znamenite Morske orgle in Pozdrav soncu.

Darja Jusup / SVSD RTVS


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo