Po 89 letih se vrača Edinost


Avtor: U.S. Datum: 2659 dni nazaj.


Med tržaške (in ne samo) bralce se vrača časopis Edinost, čeprav po zasnovi in vsebini precej drugačen od slavnega slovenskega dnevnika, ki je v Trstu izhajal v 19. in prvih desetletjih 20. stoletja, do fašistične ukinitve leta 1928.

Vir: Primorski dnevnik

Časopis bo prvič izšel to soboto, 11. marca , javna predstavitev pa bo v nedeljo, 12. marca, ob 16.30 v kavarni San Marco. Časopis bo izšel šestkrat v letu. Za razliko od takratne Edinosti, ki je predstavljala le slovensko komponento Trsta, pa bo namenjena vsem narodnostim, ki živijo v Trstu: poleg Slovencev torej še Italijanom, Hrvatom, Judom, Grkom in Srbom.

Pobudnik ponovnega izhajanja Edinosti je umetnik Alessio Mazzaro, kateremu sta priskočila na pomoč kulturno ozaveščeni upravitelj kavarne San Marco Alexandros Delithanassis in založba Asterios. Časopis bo imel format, paginacijo in črke stare Edinosti, medtem ko bo vanj pisal vsakič književnik, ki pripada eni od tržaških skupnosti. Nova Edinost bo vsakič objavila odlomek pripovedi v jeziku omenjenega književnika in v italijanščini, ki se bo končal z vprašanjem, na katerega bo v naslednji številki odgovoril književnik, ki pripada drugi narodnosti.

Znana so tudi imena prvih sodelavcev: to so Marko Kravos, Bojan Mitrović, Mauro Tabor, Vesna Piasevoli, Pierluigi Sabatti in Antonio Sofianopulo, prva številka pa bo posvečena "slovenskemu poglavju".

Primorski dnevnik


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo