Prebeneg bo po novem le Prebeneg


Avtor: U.S. Datum: 2546 dni nazaj.


Prebeneg bo po novem samo Prebeneg in ne več Prebenico. Na današnji seji dolinskega občinskega sveta so namreč svetniki po nič kaj hitri obravnavi soglasno glasovali za sklep, ki predvideva spremembo občinskega statuta in posledično vrnitev imena vasi Prebeneg v izvirno slovensko obliko.

Boris Bandi – eden od pobudnikov takratne peticije za povrnitev izvirnega imena.

Boris Bandi – eden od pobudnikov peticije za povrnitev izvirnega imena. Foto: Primorski dnevnik

Željo po povrnitvi originalnega imena so občinski upravi nakazali vaščani sami, ki so vložili 148 podpisov, da bi se znebili fašističnega preimenovanja iz leta 1923 in vasi povrnili dostojanstvo. Opozicija je bila glasna zlasti zaradi utemeljitve, v kateri je brala "provokacijo", "prilivanje bencina na ogenj" oziroma "povojno dialektiko, ki ne vodi v bratske odnose": prvotno so svetniki napovedali zavrnitev sklepa, po pogovoru in umiku nekaterih delov utemeljitve, pa so le pristali in sklep podprli.

Na vrsti so sedaj tehnično-birokratske zadeve, župan pa napoveduje že oktobra krajšo slovesnost ob prvi, novi tabli ob vhodu v vas.

Primorski dnevnik


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo