Prva dvojezična volilna izkaznica na Videmskem


Avtor: U.S. Datum: 2321 dni nazaj.


V občini Čedad so na zahtevo ene od krovnih organizacij slovenske narodne skupnosti v Italiji izdali dvojezičen dokument.

Pred parlamentarnimi volitvami v Italiji je predsednik Sveta slovenskih organizacij Walter Bandelj na občini Čedad zaprosil za dvojezično volilno izkaznico in ugotovil, da je ni na razpolago. Čedad je med 32 občinami v Furlaniji Julijski krajini, kjer se izvaja zaščitni zakon za slovensko narodno skupnost, ta pa predvideva tudi izdajo dvojezičnih izkaznic.

Foto: Primorski dnevnik

Po zahtevi, ki jo je Bandelj naslovil na pristojne službe, je na dan volitev izkaznico le prejel: "Volilna izkaznica je bila izdana, seveda pretipkano, ne še v elektronski obliki. Po eni strani me boli, da tega niso naredili že drugi, ker zakon od leta 2001 daje to možnost. Po drugi strani pa gre zahvala prefektu, bodisi videmskemu bodisi tržaškemu. Zdaj imajo to možnost zdaj vsi Benečani, Čedajci in prebivalci drugih občin, na Videmskem jih je 14."

Na Videmskem so z dvojezičnimi volilnimi izkaznicami doslej razpolagale le štiri občine. Zdaj bodo v vseh občinah na voljo še pred deželnimi volitvami, ki bodo konec aprila. V čedajski občini sicer še vedno ni možno dobiti dvojezične osebne izkaznice v elektronski obliki, na kar je pred kratkim predsednik Sveta slovenskih organizacij znova opozoril predstavnike državnih in mednarodnih institucij.

Radio Koper


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo