Skladatelj Vito Žuraj prejel nagrado Claudia Abbada


Avtor: slovenci Datum: 2942 dni nazaj.


Berlin - Skladatelj Vito Žuraj je letošnji dobitnik prestižne skladateljske nagrade Claudia Abbada, ki jo podeljuje Orkestrska akademija Berlinskih filharmonikov. Žuraju bodo nagrado podelili 5. novembra 2017 v komorni dvorani Berlinske filharmonije ob praizvedbi dela, ki ga je napisal za akademijo.

Ljubljana, Cankarjev dom. Dr?avna slovesnost ob slovenskem kulturnem prazniku, na kateri so podelili Pre?ernove nagrade in nagrade Pre?ernovega sklada.

Nagrajeni skladatelj Vito Žuraj. Foto: Daniel Novakovič/STA

Nagrado Claudia Abbada podeljujejo v spomin na nekdanjega karizmatičnega šefa dirigenta Berlinske filharmonije (1989-2002). Lavreati minulih let so Jörg Widmann (2006), Bruno Mantovani (2010) in Valerio Sannicandro (2014). V prihodnje bodo nagrado podeljevali bienalno.

Žuraj je eden tistih slovenskih skladateljev, ki ga kljub mladosti na mednarodnih odrih že uvrščajo ob bok uveljavljenih imen, kot so Vinko Globokar, Janez Matičič in Uroš Rojko. Za svoje delo je prejel številne ugledne nagrade, med njimi lani nagrado Prešernovega sklada.

"Z nadarjenostjo, delovno vnemo, strastnim raziskovalnim duhom in zavzetim iskanjem novih glasbenih svetov si je Žuraj ustvaril samosvoj, a že razpoznaven glasbeni jezik, ki je sinteza znanja kompozicije in glasbene informatike," je o skladateljevem delu pisalo v utemeljitvi nagrade Prešernovega sklada.

Uvrščen je med avtorje priporočenih del na mednarodni skladateljski tribuni Rostrum, v zadnjih letih se vrstijo izvedbe njegovih skladb z mednarodno priznanimi umetniki in najbolj priznanimi ansambli za sodobno glasbo. Med drugimi njegove skladbe izvajajo oziroma bodo izvedli Ensemble Modern, Ensemble Intercontemporain, Klangforum Wien in Konzerthaus Berlin. V prihodnji sezoni bo rezidenčni skladatelj nemškega Theater Erfurt, navaja današnji Večer.

Žuraj je bil štipendist nemške akademije Ville Massimo v Rimu, ki predstavlja eno najpomembnejših priznanj za v Nemčiji delujoče umetnike. Med štipendisti je bil nobelovec Heinrich Böll, od skladateljev pa Žurajev učitelj Wolfgang Rihm in Adriana Hölszky. (Vir: STA)


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo