Škofja Loka je v pričakovanju 17. Večera slovenskih viž v narečju!


Avtor: U.S. Datum: 2603 dni nazaj.


Na 17. Večeru slovenskih viž v narečju se bo 9. junija zvečer v športni dvorani Trata predstavilo devet tekmovalnih ansamblov s skladbami, zapetimi v sedmih narečjih. V revijalnem delu bodo zaplesali folkloristi, v kratki igri o in v narečjih se bodo predstavili ljubiteljski igralci, Jožica Svete pa bo odpela nekaj najlepših Avsenikovih pesmi. Festival že tradicionalno podpira občina Škofja Loka, letos pa ga je pod svoje častno pokroviteljstvo vzel tudi predsednik Republike Borut Pahor.

Pred vrati je junij, mesec, v katerem bo Škofja Loka spet gostila narodno - zabavne ansamble, ki bodo peli v slovenski narečni besedi! V petek, 9. junija, se bo namreč v športni dvorani Trata začel letošnji že 17. Večer slovenskih viž v narečju, edini slovenski narečni festival. V tekmovalnem delu se bo predstavilo 9 narodno - zabavnih ansamblov, ki se bodo potegovali za več nagrad. Osrednja bo tudi letos nagrada Škofje Loke za najboljši nastop v celoti, zmagovalci občinstva pa bodo za eno leto postali lastniki prehodnega kipca Vandrovčka. Podeljeni bosta še nagradi za najboljšo melodijo in najboljše besedilo, ki ju izbere strokovna komisija, ter Vodovnikova nagrada piscu besedil, ki jo v sodelovanju z občino Zreče podarja Društvo pesnikov slovenske glasbe. V revijalnem delu bo nastopila Jožica Svete s svojimi Primorci, ki bodo zapeli nekaj najlepših Avsenikovih skladb, zaplesali bodo člani Folklorne skupine Škofja Loka, člani dramske skupine turističnega društva Žirovski vrh pa bodo odigrali kratko zabavno igro o narečjih, ki jo je prav za festivalski večer napisala Lucija Kavčič.

Strokovna komisija je letos izmed 18-ih prijavljenih ansamblov izbrala devet skladb, ki so ustrezale tako po besedilni, kar je za uvrstitev na festival ključno, kot po glasbeni plati. Na Večeru slovenskih viž v narečju bo notranjsko narečje (kamor sodi tudi narečje, kakršno govorijo Slovenci v tržaškem zaledju) predstavil večkratni zmagovalec festivala v Škofji Loki - ans. ANO URCO AL' PEJ DVEJ (»Zbugn lastovca«). V gorenjskem narečju bo zapel ans. GALOP (»Ajga punca«), prekmursko in prleško narečje je v svoji skladbi združil ans. MLADI POMURCI (»Prlek in Prekmurk«), v dolenjskem narečju pa bosta zapela dva ansambla - PRIFARSKI MUZIKANTI (»Kraljica suhe ruobe«) in MEH EKSPRES (»Najmam cajta«), po selško bodo zapeli HOZENTREGARJI (»Jutr točimo zastonj«), po škofjeloško ansambel DOR MA CAJT (»Janiz«), v poljanskem narečju pa se bodo predstavili dvakratni zmagovalci občinstva RAUBARJI (»Sosedu peteln«) in ans. BOLJ POČAS' (»Pozim' pa poljit« ). Kar osem tekmovalnih skladb je živahnejših, so polke, kar tudi nakazuje nekakšen trend v slovenski narodno zabavni glasbi

Sodelujoči ansambli se bodo predstavili s po dvema skladbama, prva bo iz zakladnice slovenske narodno zabavne glasbe, druga pa tekmovalna. Besedila bosta ocenila Francka Benedik in Milan Jež, strokovno komisijo, ki bo ocenjevala melodije in nastop v celoti, pa sestavljata Tomaž Tozon in Simon Golobič. Tomaž Tozon, ki vodi tudi komisijo za izbor skladb, strokovni komisiji pa prav tako predseduje že vrsto let, o festivalskem večeru pravi: »Mi se trudimo! Ekipa dela, se trudi preko celega leta, razmišlja, kako spremeniti določene stvari, da bi bile vse boljše. Do zdaj nam je to uspevalo!« (posnetek: TOZON o festivalu; traja 0,11)

Večer slovenskih viž v narečju ostaja, žal, edini slovenski festival, ki še neguje slovensko narečno besedo. Prav zato ga je letos pod svoje častno pokroviteljstvo vzel tudi predsednik republike Borut Pahor. Že sedemnajsto leto ga pripravlja in vodi Radio Sora ob pomoči agencije Geržina Videoton. Letošnji festivalski večer se bo odvil v petek, 9. junija, ob 19.30 v športni dvorani Trata v Škofji Loki. Na dan festivala bo izšla tudi zgoščenka z vsemi tekmovalnimi skladbami, ki bo na voljo tudi na prizorišču v času festivala. Vstopnice po 6 evrov so že na voljo na Radiu Sora ter v prostorih turističnega društva Škofja Loka in informacijskem centru Turizma Škofja Loka, naprodaj pa bodo tudi na prizorišču, uro pred festivalom. Postavljen bo tudi kotiček za novinarje, kjer bo gradivo o letošnjem Večeru slovenskih viž v narečju.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo