Slovenija brez meja, 13. december 2018


Avtor: U.S. Datum: 1902 dni nazaj.


O zelo ustvarjalnih dunajskih letih Ivana Cankarja in drugih zanimivostih iz njegovega življenja v pogovoru z Marijanom Rupertom, vodjo Rokopisne zbirke v NUK.

Marijan Rupert z originalom Cankarjeve novele Foto: Edita Žugelj

V tem tednu, točneje 11. decembra, na 100-letnico smrti velikega slovenskega literata Ivana Cankarja, smo z različnimi dogodki počastili spomin na življenje tega mojstra slovenske besede, ustvarjalca in humanista. V tokratni oddaji Slovenija brez meja s pomočjo Marijana Ruperta, vodje Zbirke rokopisov, redkih in starih tiskov v NUK, v kateri hranijo tudi Cankarjevo obsežno zapuščino, spoznavamo Cankarjevo zdomsko življenje. Pesnik in pisatelj je namreč leta 1898 odšel na Dunaj in tam preživel svojih enajst najbolj plodovitih let.

Cankar je imel na Dunaju veliko stikov s slovenskimi rojaki, ki so tam študirali ali delali. S prijatelji v domovini pa si je veliko dopisoval. Tako v Rokopisni zbirku NUK hranijo tudi več kot 1500 pisem, med katerimi so nekatera njegova ljubezenska pisma prave besedne mojstrovine.

Posnetek lahko poslušate na strani Radio Veseljak.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo