Slovenija brez meja, 20. september 2018


Avtor: U.S. Datum: 1983 dni nazaj.


Prioritete novega ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu ter praznovanje 100-letnice Narodne galerije z razstavo o Ivani Kobilci sta osrednji temi oddaje, ki jo lahko poslušate na strani Radio Veseljak.

Sogovorniki v oddaji so minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Česnik, bibliotekarka v Narodni galeriji Nataša Ciber ter direktorica NG dr. Barbara Jaki. Foto: Edita Žugelj in NG

Minuli petek je na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu potekala primopredaja poslov med dosedanjim ministrom Gorazdom Žmavcem ter novim, Petrom Jožefom Česnikom. Minister Česnik je povedal, da se nove naloge loteva s srcem, glede na to, da je 36 let živel po svetu, pa mu želje in potrebe Slovencev zunaj meja domovine niso tuje. Kot je dejal, namerava z ekipo Urada nadaljevati in nadgrajevati smernice, ki jih je med svojim mandatom uspešno zastavil in uresničeval njegov predhodnik. Posebej se bodo posvečali avtohtonim slovenskim skupnostim v sosednjih državah ter Slovencem na območju nekdanje skupne države. Na vseh področjih delovanja se bodo trudili vključevati in v domovino privabljati mlade slovenskih korenin.

Slikarka Ivana Kobilca bo v slovenski umetnosti in kulturi za vselej zapisana z zlatimi črkami, njena dela pa bodo lahko občudovale še generacije zanamcev. Tudi zato, ker so v Narodni galeriji pred pregledno razstavo slikarkinih del, s katero praznujejo 100-letnico ustanove, na Kobilčinih umetninah izvedli potrebne konservatorsko-restavratorske posege. Zanimivo je, da je najbolj znana slovenska umetnica večino svojega odraslega življenja preživela v tujih velemestih: na Dunaju, v Münchnu, Parizu, Sarajevu in Berlinu. O Kobilci kot izseljenki minulega časa v oddaji pripoveduje bibliotekarka Nataša Ciber.

Narodni galeriji je za njen izjemen prispevek k oblikovanju slovenske kulturne identitete ob 100-letnici delovanja predsednik republike Borut Pahor podelil zlati red za zasluge. Dr. Barbaro Jaki, ki je na čelu te častitljive slovenske kulturne ustanove že tretji mandat, sem poprosila, da nam jo predstavi, k ogledu razstavljenih del pa je še posebej povabila slovenske rojake po svetu.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo