Slovenski filmi uspešni na tujih festivalih


Avtor: slovenci Datum: 2750 dni nazaj.


Podgorica/Tirana - Film Dom Metoda Pevca je na festivalu dokumentarnega filma Underhill v Črni gori prejel nagrado regrat za najboljši film v regionalni sekciji. Na albanskem festivalu Balkan Film Food so Peter Cerovšek, Neža Grum in Matevž Jerman s filmom Vsi smo tu že od nekdaj slavili v sekciji eksperimentalnih filmov, Maja Križnik pa med študentskimi deli.

Režiser Metod Pevec. Foto: Nebojsa Tejic/STA

Režiser Metod Pevec. Foto: Nebojsa Tejic/STA

Žirijo festivala Underhill so sestavljali Tamara Drakulić, Dušan Kasalica in Igor Bezinović, ki so v utemeljitvi nagrade zapisali, da Pevčev dokumentarec "z veščim prepletanjem več narativnih linij na preprost način predstavi položaj delavca in vrednost človeka v sodobni družbi".

Nagrada regrat je za Dom, ki je nastal v produkciji Vertiga ob finančni podpori Slovenskega filmskega centra (SFC), že drugo mednarodno priznanje. Na festivalu ZagrebDox je subtilna zgodba o življenju, stiskah in upanju balkanskih delavcev v Sloveniji prejela nagrado Movies that Matters.

Pevec je za Dom na lanskoletnem Festivalu slovenskega filma v Portorožu prejel tudi vesno za najboljši dokumentarni film in nagrado občinstva, so sporočili iz SFC.

Dokumentarec se trenutno mudi na festivalu dokumentarnega in kratkega filma v Prizrenu na Kosovem, kjer je bil skupaj z dokumentarcem Žige Virca Houston, imamo problem!, ki so ga finančno podprle Hrvaška, Nemčija, Katar in Slovenija, uvrščen v tekmovalno sekcijo Balkan Dox.

Film Houston, imamo problem! je v Prizren pripotoval iz ZDA, kjer je bil prikazan na festivalu Traverse City Film Festival, ki ga je v rodnem Michiganu ustanovil ameriški dokumentarist Michael Moore. Leta 2014 se je kot prvi slovenski režiser na festivalu, ki poteka pod motom Samo odlični filmi, predstavil Matjaž Ivanišin s Karpopotnikom.

Na festivalu Balkan Film Food pa so Peter Cerovšek, Neža Grum in Matevž Jerman s filmom Vsi smo tu že od nekdaj slavili v sekciji eksperimentalnih filmov. Na Dnevih hrvaškega filma, v sklopu katerih je bil film prikazan konec aprila, so ga pospremili z besedami: "Strah je najstarejša in najmočnejša človeška emocija. Najstarejša in najmočnejša vrsta strahu pa je strah pred neznanim."

Med zmagovalci je v kategoriji študentskih kratkih filmov tudi Maja Križnik, ki je prepričala z delom Male ribe.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo