Slovensko kulturno društvo Ajda iz Umaga je v Split prineslo ljudsko pesem in ples


Avtor: U.S. Datum: 2526 dni nazaj.


V soboto, 25. marca je bil v Splitu znova pravi slovenski večer. Prežet z ljudsko pesmijo in plesom. Na obisk k rojakom, članomo Slovenskega kulturnega društva Triglav so prišli članice in člani Slovenskega kulturnega društva Ajda iz Umaga.

Zdaj pomlad je tu, so Slovenci, ki živijo v Splitu, naslovili večer v Mestnem lutkovnem gledališču. In bil je res pomladno topel večer, v katerem je za uvod zapel mešani pevski zbor Triglav, nato pa so se občinstvu predstavile pevke vokalne skupine Ajda in plesalci folklorne skupine iz Umaga.

Ireno Novak, ki v Splitu živi že 30 let je dogodek vrnil v domači kraj: "Prav lepo je bilo, domače pesmi, domači plesi,… Prihajam s Štajerske in slovenske pesmi in slovenske besede me vračajo v domači kraj. To je bil res en lep večer."

Zadovoljna je bila tudi vodja vokalne skupine Ajda, Vesna Car"Zelo lepo je bilo. Publika nas je dobro sprejela, ploskali so nam. Me pa smo zapele iz srca, tako kot vselej."

Na sprehodu po Splitu.

Na sprehodu po Splitu. Foto: Blaž Svetina

Slovenci , ki so v Splitu našli drugi dom, rojakom vedno s ponosom razkažejo kraj in jih povabijo v svoje prostore. Tako je bilo tudi tokrat. Sobotno dopoldne s prijetnimi pomladnimi temperaturami je bilo kot nalašč za sprehod po Splitu, po koncertu, zvečer, pa se je slovenska pesem še dolgo razlegala v prostorih društva Triglav. Bilo je čudovito gostovanje, je povedala predsednica Slovenskega kulturnega društva Ajda, Danica Bojkovič: "Na hrvaškem deluje šestnajst slovenskih društev, ki se nenehno povezujemo. Zelo pomembno je, ker se spoznavamo, opazujemo, kako drugi delajo in črpamo iz njihovih izkušenj. To druženje je zelo lepo druženje."

Slovenci iz Splita radi v goste povabijo rojake, pove predsednik društva Triglav, Cveto Šušmelj, ki je najbolj ponosen na to, da društvo ohranja slovenski jezik in kulturo nepretrgoma že petindvajset let: "V petindvajsetih letih je v Split prišlo najmanj 80 slovenskih zborov. Navezali smo tesne stike. Letos bomo tako v juniju, ko bomo znova sodelovali na pevskem taboru v Stični, gostovali še v Mariboru."

Že v soboto, 1. aprila, pa Slovence iz Splita jih pričakujejo v Dolu pri Vogljah, kamor jih je povabilo Razvojno društvo Repentabor – še ena čezmejna vez, ki se je med Slovenci stkala v Splitu.

Barbara Kampos

Več fotografij in posnetek nastopa lahko vidite na spletni strani SVSD RTVS.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo