Sombotelski Slovenci na obisku kulturnih in verskih spomenikov v Sloveniji


Avtor: U.S. Datum: 1631 dni nazaj.


Sombotelski Slovenci se – od leta 2002 – vsako leto odpravimo na romanje k cerkvam svetega Martina v Sloveniji. Sveti Martin je rojen v našem kraju, v Szombathelyu (Savarii). Prav zaradi tega smo se odločili, da — od okoli 80 cerkva, ki jih je v Sloveniji posvečenih svetemu Martinu — vsako leto obiščemo kakšno. Med potjo pa si ogledamo še kulturne in zgodovinske znamenitosti Slovenije. Projekt "romanje k cerkvam sv. Martina" je kontinuiran, leta 2019 smo ga izvedli osemnajstič.

V Celju pri kipu svetovne popotnice Alme Karlin

1. in 16. junija 2019 smo obiskali cerkev sv. Martina v Šmartnem v Rožni dolini blizu Celja. Med potovanjem smo se spoznavali s Panonskim svetom Slovenije. V Prekmurju smo obiskali Šunkarno Kodila v Markišavcih. Spoznavali smo se z razlikami med tehnologijo pridobitve šunke v Prekmurju in na Krasu (tam smo že bili). V Filovcih smo si ogledali lončarsko vas (staro kopasto peč, cimprači in stalno razstavo lončarskih izdelkov). V Lipovcih smo se pri družini Smodiš seznanili z izdelavo slamnatih izdelkov.

Pletenje iz slame pri družini Smodiš v Lipovcih

V tretjem največjem mestu Slovenije – Celju smo si ogledali mestno jedro in stari grad. Današnji Szombathely (rimsko Savario) je s Celjem (rimsko Celeio) povezovala Jantarjeva cesta, po kateri smo potovali tudi mi. Celje je igralo pomembno vlogo tudi v zgodovini Madžarov. Barbara Celjska (1392–1451) je bila ogrska kraljica, druga žena ogrskega kralja Sigismunda. Ulrik Celjski (1406–1456) pa je bil kraljev namestnik na Ogrskem.

V cerkvi svetega Martina v Šmartnem v Rožni dolini smo se udeležili svete maše. Po maši so nam domačini organizirali kulturni program. Po nastopu domačega pevskega zbora in domače folklorne skupine je tudi naša pevska skupina Sombotelske spominčice zapela tri porabske ljudske pesmi. Vsi skupaj smo pa zapeli znano slovensko pesem V dolini tihi. Prireditve se je udeležilo okrog sto ljudi. Po kulturnem programu smo se družili z domačini, kar je bistvo naših romanj. Svoje gostitelje smo povabili v Szombathely. Veseli smo, da smo lahko govorili slovensko in navezali prijateljske stike z domačini.

Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu se zahvaljujemo za podporo pri izvedbi našega romanja in strokovne ekskurzije.

Ibolya Dončec-Merkli, predsednica

Nastop pevske skupine Sombotelske spominčice pred cerkvijo svetega Martina v Šmartnem v Rožni dolini


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo