Svet je vedno manjši, kar je lahko tudi dobro


Avtor: U.S. Datum: 1765 dni nazaj.


Slovenija doživlja veliko promocijo na področjih znanosti in športa. To je rdeča nit oddaje Slovencem po svetu, ki je bila objavljena 25. januarja 2019 in jo lahko poslušate na strani Radio prvi.

Vesna Lavtižar – Haruko. Foto: Osebni arhiv

Več o vsebini:

Dr. Žiga Malek je trenutno postdoktorski raziskovalec na Inštitutu za okoljske znanosti na Vrije Universiteit (UNIVERZI FRAJE) v Amsterdamu. Nizozemska pa ni prva tuja dežela, ki jo delovno in življenjsko spoznava od blizu, saj se je v tujino odpravil že na doktorski študij, ki ga je zaključil na Univerzi na Dunaju. Vseskozi pa je okolje, zlasti zemeljsko površje tisto, kar žene njegovo raziskovalno radovednost. Ob vsem tem pa se seveda piše tudi zgodba izkušenj onkraj meje domovine in domače Kranjske Gore. Dr. Žiga Malek je tudi avtor raziskave o internacionalizaciji slovenskega visokega šolstva znotraj društva VTIS. Tudi o tem je spregovoril v pogovoru z Mojco Delač, ki ga je povabila v naš radijski studio.

Luka Dončič, verjetno ta hip poleg prve dame Melanie Trump in hokejista Anžeta Kopitarja najbolj priljubljeni Slovenec v ZDA, ni bil izbran v prvo peterko tekme zvest košarkarske lige NBA. 19 letnik sicer še lahko dobi priložnost na tekmi, o čemur pa ne odločajo več gledalci, ampak trenerja obeh moštev. Ne glede na vse pa tudi zaradi njega Slovenija v Ameriki postaja vedno bolj prepoznavna. V oddaji ste lahko izvedeli, kako k prepoznavnosti naše države prispevajo tudi drugi Slovenci po vsem svetu. Pogovarjali smo se z dvema doktorjema, ki ju je kariera popeljala daleč od domovine – Vesno Lavtižar na Japonsko, Žigo Maleka pa nekoliko bližje, na Nizozemsko. Oba povezuje okolje, ki mu posvečata svojo poklicno pozornost. Tomaž Tišler, predsednik Slovenskega društva Triglav v Zurichu pa nam je zaupal, kakšne načrte ima društvo v letošnjem letu.

Doktorica Vesna Lavtižar oziroma Haruko, kakor ji pravijo v Kobeju na Japonskem, kjer živi, je že bila gostja naše oddaje. Pred nekaj tedni je bila ponovno na obisku v Sloveniji in nazaj na Japonsko je odšla z občutki, o katerih smo se z njo pogovarjali tokrat. Vendar smo jo za tiste poslušalce, ki Haruko še ne poznajo, najprej vprašali, kako je na Japonsko sploh prišla.

Slovensko planinsko društvo Triglav v Zurichu sodi med najmočnejša slovenska društva v Švici. Slovenski rojaki s tega območja slovenstvo od leta 1971 ohranjajo preko številnih društvenih dejavnosti in prireditev. V začetku leta pripravijo občni zbor, na katerem začrtajo smernice delovanja in potrdijo program letnih prireditev. Tako je bilo v Zurichu tudi minuli konec tedna, je v pogovoru z Lili Brunec povedal predsednik društva Triglav Tomaž Tišler.

Še nekaj kratkih novic:

Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu ter Ministrstvo RS za izobraževanje, znanost in šport sta v sodelovanju z Zavodom RS za šolstvo tudi v letu 2019 v Sloveniji organizirala strokovno izpopolnjevanje za učiteljice in učitelje sobotnih šol slovenščine in drugih predmetov v slovenščini iz čezoceanskih držav. Seminar poteka od 23. januarja do 1. februarja v Šempetru pri Gorici, Gorici in v Ljubljani. Seminarja se udeležuje 17 oseb iz Argentine, Kanade, Egipta in Avstralije.

Muzejsko društvo Škofja Loka je ob 30. obletnici smrti dr. Tineta Debeljaka priredilo Blaznikov večer – OBISK SLOVENCEV V ARGENTINI, ki je potekal v sredo, 23. januarja v Miheličevi galeriji v Kašči na Spodnjem trgu v Škofji Loki. Nepozabna doživetja je z obiskovalci delil Aleksander Igličar, ki je v zadnjih sedmih letih trikrat obiskal Slovence v daljni deželi na južni polobli, med njimi tudi mnoge Ločane in izseljence iz Selške in Poljanske doline.

Na Uradu RS za Slovence v zamejstvu in po svetu je na ogled slikarska razstava Jožeta Vodlana iz Severne Caroline, ZDA. Jože Vodlan je po študiju v Avstriji odšel v ZDA, kjer je aktiven od leta 1963. 30 let je deloval v New York Cityju, zadnjih 25 let pa živi in dela v Charlottu. Razstava je na ogled času delovnih ur Urada.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo