Učenci slovenščine iz Srbije spoznavali Pomurje in gostoljubje domačinov


Avtor: U.S. Datum: 1858 dni nazaj.


Letošnja ekskurzija za učence dop. pouka slovenskega jezika v Srbiji (iz Niša, Kruševca, Smedereva, Beograda, Rume, Vršca, Novega Sada in Subotice ter Sremske Mitrovice) je od 5. do 9. junija potekala v Pomurju. Učenci so gostovali pri vrstnikih na OŠ Veržej in OŠ Bakovci. Prisostvovali so pouku, se družili s slovenskimi vrstniki in preko slovenskega jezika spoznavali slovensko kulturo, življenje, navade … Sodelovali so pri projektu 24 ur z reko Muro in počastili 100-letnico priključitve Prekmurja matici.

Skupinska slika pred Ptujskim gradom.

Pri pouku v slovenski šoli so bogatili besedišče in spoznali slovenski šolski sistem. Bivanje pri vrstnikih in druženje z družino gostiteljico pa je učencem dalo vpogled v način življenja v Sloveniji, spoznali so kulturo in slovenske navade. Popoldanske aktivnosti so vključevale ogled znamenitosti v kraju in okolici. Učenci so se aktivno udeležili enodnevnega projekta 24 ur z reko Muro: na terenskem popisu in v delavnicah so spoznali biotsko pestrost, posebnosti in lepote reke Mure, obiskali Babičev mlin, prisostvovali na kulturni prireditvi in si ogledali muzejsko zbirko v Pokrajinskem muzeju na gradu Ptuj.

Sonja in Tara sta o ekskurziji zapisali: "Gostitelji so bili super. Všeč nama je bila šola in novi prijatelji. Najbolje je bilo na bazenu v Termah Banovci. Veržej je lepo in mirno mesto. Ogledali sva si Muzej Vulkanija, kjer sva videli, kako izgleda vulkan odznotraj. Nenavadno."

Sonjin oče pa je javil: "Sonja je polna lepih vtisov. Bilo ji je prelepo pri družini gostiteljici, cela družina je krasna. Ob prihodu nam je pozno v noč pripovedovala o tem, kaj vse je videla, in mi smo jo očarani poslušali in se čudili, koliko vsega lepega je doživela v tako kratkem času."

Mila in Anja sta povedali: "Najlepše nama je bilo, ko smo delali v delavnici na reki Muri, lahko smo prijeli žabo. Potem smo pekli kruh in ga namazanega z mastjo pojedli. Gostiteljica Neja naju bo prišla poleti obiskat v Kruševac. Tega se zelo veseliva."

Andrijeva mama je sporočila: "Svoje veselje bi rada delila z vami. Oglasil se nam je sin, poln je lepih vtisov iz šole v Bakovcih. Krasno. Vsem hvala za odlično organizacijo in da ste omogočili našim otrokom obisk Slovenije in druženje z vrstniki. Niti misliti si nismo mogli, koliko to pomeni našim otrokom. Če so oni zadovoljni, smo zadovoljni tudi starši. Od nekdaj je tako in vedno bo. Hvala vam."

Navdušenja nad Slovenijo in Slovenci ni bilo malo, vseh misli ni moč zapisati. Zahvala gre v prvi vrsti srčnim gostiteljem v Pomurju, staršem in njihovim otrokom, ki obiskujejo OŠ Veržej in OŠ Bakovci, ter vodstvu šol. Zahvala gre tudi Zavodu za šolstvo RS, ki je finančno omogočil pot v Slovenijo ter ekipi učiteljev dop. pouka slovenskega jezika v Srbiji.

Tatjana Bukvič


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo