Učiteljice in učitelji slovenščine na tujem predstavljajo svoje zgodbe


Avtor: U.S. Datum: 1833 dni nazaj.


Vsebina oddaje Slovencem po svetu, 12. aprila 2019:

Mojca Delač se je pogovarjala s Katjo Kozjek, doktorsko študentko, ki je že dolgo Slovenka po svetu, trenutno pa jo najdete na Švedskem. Rajko Tekalec je Lili Brunec pojasnil, kako ga je pot zanesla v Švico, kjer poučuje dopolnilni pouk slovenščine. Enako delo ima tudi Urška Rozman, ki je v Veliko Britanijo prišla kot varuška.

Včeraj je v Köbenhavnu potekal premierni dogodek skandinavskega odbora Društva VTIS na Danskem. Med govorci na tem druženju je bila tudi Katja Kozjek, doktorska raziskovalka v švedskem Lundu. Slovenka po svetu je že nekaj let, domače Medvode pa je najprej zamenjala z Innsbruckom. Več o izkušnjah, povezovanju in raziskovanju pa je povedala Mojci Delač:

Rajko Tekalec je novi učitelj slovenskega dopolnilnega pouka v Švici, kjer sicer poleg njega delujeta še dve učiteljici. Poučuje tudi v sosednjem Lichtensteinu in na Predarelskem. Kot pravi, je delo dinamično in zelo specifično. Rajko Tekalec se je v Švico preselil pred letom dni, med kratkim strokovnim obiskom v Sloveniji pa ga je Lili Brunec povabila pred radijski mikrofon in ga najprej povprašala, kako je sploh prišel v Švico.

Urška Rozman je učiteljica dopolnilnega pouka slovenščine v Veliki Britaniji, vendar tega ni počela od začetka svojega bivanja v deželi britanske krone. Pred kratkim je obiskala Slovenijo in zanimalo me je, kaj je počela, ko je prvič stopila na britanska tla.

Posnetek lahko poslušate na strani Radio prvi.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo