Umrl je clevelandski »princ polke« Tony Petkovšek


Avtor: U.S. Datum: 1976 dni nazaj.


V 78. letu starosti je v Clevelandu umrl Tony Petkovšek, dolgoletni urednik t. i. Polka Radia in sploh "maskota" slovenske glasbe v ZDA.

Pokojni Tony Petkovšek. Vir: USZS

Leta 1967 je kot solastnik turistične agencije Kollander Travel organiziral prvo turnejo polke, s čimer je promoviral to glasbeno zvrst med Slovenci in neslovenci v ZDA, so-organiziral je številne turneje potomcev slovenskih izseljencev v domovino njihovih staršev, ob vsem tem pa je celih 50 let vsak delovni dan predvajal svojo "polka-oddajo". Poleg tega je skrbel za sobotno oddajo, ki se je ohranila tudi po njegovem odhodu v pokoj. V oddaji je gostil številne pomembne goste iz Slovenije, poleg raznih politikov, znanstvenikov, športnikov itd. tudi Lojzeta Slaka in Slavka Avsenika.

Bil je tudi nepogrešljiv del znanega Muzeja Polke v Clevelandu (Cleveland Polka Hall of Fame), njegov največji dogodek pa je bil vsakoletni Polkafest, ko se je za vikend neposredno po Zahvalnem dnevu (Thanksgiving) v Clevelandu zbralo na stotine ljubiteljev polke iz vseh delov ZDA in Kanade, med njimi ogromna večina s slovenskimi koreninami.

Leta 2012 je prejel Red za zasluge Republike Slovenije.

Med slovenskimi rojaki v ZDA je veljal za »ambasadorja polke«, med Američani je bil gotovo razumljen kot svojevrsten ambasador slovenstva. Če je za znamenitega Frankieja Yankovicha veljal vzdevek "kralj polke", potem si Tony Petkovšek zaslužil naziv "princ polke"…


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo