Uspešen nastop Big Band Gverillaz na Nishvillu 2017


Avtor: U.S. Datum: 2458 dni nazaj.


Zaključni festivalski večer na letošnjem 34. Nishville jazz festivalu je 13. avgusta obeležil  Big Band Gverilazz iz Ljubljane. Skupino sastavlja  17 profesionalnih glasbenikov, njen dirigent pa je violinist Peter Ugrin, sin znanega slovenskega glasbenika Petra Ugrina. Slovenci so navdušili prebivalce Niša  tako z izvedbo avtorskih kompozicij kot tudi z glasbo Frenka Zappe.

Koncert Big Band Gverillaz na Nišvilu 2017. Foto: Luka Radulović

Letošnji Nishville je zaznamovalo hudo neurje, ki je v soboto, 12. avgusta, zajelo Niš. Po programu tretjega festivalska večera  bi morali okoli 23. ure, kar na tem festivalu velja za „prime time“, nastopiti Big Band Gverilazz.

Tretji večer Nishvilla je zaradi močnega vetra odpadel, saj bi ta lahko ogrozil varnost glasbenikov in publike.

Nastopu Big banda iz Ljubljane je lahko občinstvo v niški Tvrđavi prisluhnilo naslednji dan, na zaključnem festivalskem večeru.

Zaradi velikega števila nastopajočih se je koncert Big Banda Gverilazz začel že ob 20. uri in je trajal okoli 35 minut.

Na vprašanje, ali jih je prestavitev koncerta motila, so mladi glasbeniki iz Ljubljane odgovorili nikalno, saj so zaradi dobre glasbe, ki jo ponuja festival, v vsakem primeru nameravali ostati še en dan.

Manager in organizator benda Dano Lečan je dejal, da je večina glasbenikov prvič obiskala Niš.

„Organizatorji so nas zelo lepo sprejeli, celo vreme nam je bilo včeraj naklonjeno. Prestavitev koncerta tako ni vplivala na vzdušje v skupini,“ je dejal Ličen.

Big band Gverilazz je bil ustanovljen pred tremi leti v Ljubljani in poleg managerja šteje še 17 članov.

„Izvajamo glasbo z zahtevnimi aranžmaji, ki je bila v času finančne krize nekoliko zapostavljena. Kljub temu smo se odločili, da postanemo gverilazz (gverilci) obstoječega glasbenega sistema, za kar drugi glasbeniki morda nimajo posluha ali poguma. Trudimo se biti neodvisni in igrati kot da je to edina glasba,« je dejal Ličen.

Zajednička fotografija sa članom SKS France Prešeren. Foto: Luka Radulović

Peter Ugrin je violinist in dirigent v bendu ter sin Petra Ugrina, znanega slovenskega trobentača in violinista,  ki je umrl leta 2001.

Peter, ki ima svoj bend z imenom „Artbeaters”, je izkušnje, pridobljene pri delu v njem, prenesel tudi na Big band.

„V big bendu je zaradi večjega števila članov  večja možnost za kvalitetno izvedbo glasbe, po drugi strani pa tudi za morebitne napake. Kljub vsemu mislim, da mi vodenje dobro uspeva, na vlogo dirigenta pa sem pristal le zaradi glasbe Franka Zappe. Če bi izvajali katerokoli drugo glasbeno zvrst, bi o sodelovanju dvakrat premislil, Zappe pa nisem mogle zavrniti. Dirigiranje predstavlja res veliko odgovornost“, je v smehu dejal mladi Ugrin.

Peter Ugrin v Nišu sicer ni prvič, s svojo skupino „Artbeaters” je na Nishvillu nastopil že leta 2013.

“Tukaj je super, ljudje nas vedno zelo lepo sprejmejo in spoštujejo to, kar delamo. Nishville ima vedno pester program in odlične glasbenike”, je ob zaključku  pogovora še dodal Ugrin.

Sicer je Big Band Gverilazz doslej nastopil na vseh večjih  festivalih v Sloveniji , ostal jim je le še Jazz festival v Ljubljani.

Nastopili so tudi že v Zagrebu,  načrtujejo pa tudi koncerte v Nemčiji, še posebej s programom Franka Zappe.


Več na: Slovenska Kulturna Skupnost Niš


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo