V Berlinu gostujeta APZ Tone Tomšič in baročni orkester akademije


Avtor: slovenci Datum: 2676 dni nazaj.


Berlin, 14. decembra - V Berlinu v organizaciji nedavno odprtega Slovenskega kulturnega centra v teh dneh gostujeta Akademski pevski zbor Tone Tomšič Univerze v Ljubljani in baročni orkester Akademije za glasbo. Ansambla bosta prvič nastopila v nemški metropoli in se predstavila tamkajšnjemu občinstvu.

Ajdovscina, sportna dvorana. Koncert pevskega zbora Srecko Kosovel Ajdovscina, na katerem je predsednik republike Borut Pahor vrocil odlikovanje red za zasluge za uresnicevanje kulturnega poslanstva z uspesnim uveljavljanjem slovenskega zborovskega petja in krepitev narodne zavesti ob 70. obletnici delovanja.

Foto: Anže Malovrh/STA

APZ Tone Tomšič z dirigentko Jerico Gregorc Bukovec bo nocoj najprej nastopil samostojno v slovenski cerkvi sv. Elizabete. V spored so prepletli zborovske skladbe od renesanse do sodobnosti z občutnim deležem slovenske glasbe, tako priredb ljudskih pesmi kot slovenskih umetnih skladb, denimo Lojzeta Lebiča, Andreja Makorja in Petre Strahovnik, je za STA povedala dirigentka.

V četrtek in petek ima zbor na sporedu skupni koncert z baročnim orkestrom ljubljanske glasbene akademije, solisti ljubljanske Opere ter profesorji akademije. Na programu bodo baročne skladbe.

V četrtek bodo izvedli tradicionalni božično-novoletni koncert, ki ga v cerkvi sv. Elizabete organizira slovensko veleposlaništvo v Berlinu. Petkov koncert pa bo v cerkvi St. Norbert, so sporočili iz Slovenskega kulturnega centra.

Na obeh bosta ob zboru in orkestru nastopili sopranistki Theresa Plut in Christina Thaler, mezzosopranistka Barbara Jernejčič Fürst, tenorist Dejan Maximilian Vrbančič in baritonist Jaka Mihelač. Dirigiral bo profesor Egon Mihajlović, predstojnik oddelka za staro glasbo na ljubljanski akademiji.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo