V Izraelu spominska knjižnica Berte Bojetu Boeta


Avtor: U.S. Datum: 2529 dni nazaj.


Knjižna zbirka slovensko-judovske pisateljice Berte Bojetu Boeta (7. februar 1946 - 16. marec 1997) je od konca aprila na ogled v prostorih veleposlaništva Republike Slovenije v Tel Avivu.

Veleposlanica Republike Slovenije v Izraelu Barbara Sušnik na slovesnosti ob odprtju spominske knjižnice Berte Bojetu - Boeta.

Veleposlanica Republike Slovenije v Izraelu Barbara Sušnik na slovesnosti ob odprtju spominske knjižnice Berte Bojetu - Boeta.

Veleposlaništvu je gradivo pred skoraj dvajsetimi leti podaril pisateljičin sin Klemen Jelinčič. Od takrat se je zbirka dela selila med poslovnimi prostori veleposlaništva in rezidenco predstavnika Slovenije v Izraelu. Zdaj so v sejni sobi veleposlaništva uredili pravo spominsko knjižnico. Zbirko so dopolnili še z novimi knjigami, kot je na primer Antologija slovenske poezije v hebrejskem jeziku.

Uredili so tudi knjižni kotiček za druženje. Na veleposlaništvu menijo, da ta lahko spodbudi maloštevilne člane slovenske skupnosti v Izraelu ko ohranjanju slovenskega jezika in promociji slovenske književnosti. Pritegniti želijo predvsem mlajše, tudi Slovence, ki so se v Izrael priselili v zadnjih letih.

Aprila je tudi minilo 25 let od vzpostavitve diplomatskih odnosov med Slovenijo in Izraelom. Ob tej priložnosti so v mesečniku veleposlaništva, ki ga lahko preberete na spletni strani www.telaviv.veleposlanistvo.si, predstavili tudi osebne zgodbe članov slovenske skupnosti in njihovo videnje povezav med državama. Med temi je zgodba Miriam Steiner Aviezer, ki je preživela holokavst in od leta 1971 živi v Izraelu. Je tudi soavtorica novo izdane knjige Slovenski pravični med narodi (urednika dr. Luthar in dr. Šumi).


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo