V Novem Sadu razstavljena dela slovenskih umetnikov


Avtor: slovenci Datum: 2941 dni nazaj.


Novi Sad - V Muzeju Vojvodine so na ogled postavili razstavo tapiserij, ki so jo naslovili Šestdeseta - spomini. Na ogled so tapiserije, ki so bile v 60. letih minulega stoletja stkane v znamenitem novosadskem Ateljeju 61. Nekatere izmed njih so zasnovali slovenski umetniki, med njimi France Slana, Lojze Spacal in Janez Bernik.

Novi Sad, 26. decembra 2015. - Decembarsko poslepodne u Novom Sadu. FOTO TANJUG/ JAROSLAV PAP/ bk

Novi Sad, Foto: TANJUG/ Jaroslav Pap

Z izborom razstavljenih del želijo v muzeju prikazati genezo nastanka in razvoj tapiserije kot novega medija vizualnih umetnosti na območju bivše Jugoslavije.

V 60. letih minulega stoletja je bilo stkanih okoli 150 tapiserij, kar priča o tem, da je tapiserija umetnike pritegnila, da se lotijo eksperimentira v mediju, ki jih dotlej ni bil poznan, so ob razstavi zapisali v muzeju.

Razstavljene tapiserije so med drugim zasnovali še umetniki Ilija Bašičević-Bosilj, Boško Petrović, Stojan Ćelić, Dragutin Cigarčić, Boško Karanović, Milan Konjović, Mladen Srbinović, Etelka Tobolka, Jovan Soldatović in Ankica Oprešnik.

Razstava bo na ogled do 7. aprila.

Vir: STA


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo