V Špetru je bilo lepo in praznično


Avtor: U.S. Datum: 2680 dni nazaj.


Dvojezično šolo so poimenovali po Pavlu Petričiču

V Benečiji je bil v soboto pravi pomladni dan. Iz Špetra so se lepo videli Mužci in Krn, ter seveda Kolovrat in Matajur. Pravo pomladno vzdušje je bilo tudi na dvorišču dvojezične šole, kjer je več sto ljudi (po oceni nekaterih vsaj šesto) pozdravilo ponovno odprtje šole in obenem njeno poimenovanje po Pavlu Petričiču.

Na slovesnosti ob poimenovanju špetrske dvojezične šole po Pavlu Petričiču so seveda nastopili tudi učenci.

Na slovesnosti ob poimenovanju špetrske dvojezične šole po Pavlu Petričiču so seveda nastopili tudi učenci.

Brez njegove vztrajnosti in njegovega vizionarstva bi danes šole najbrž ne bilo, je povedala prva ravnateljica Živa Gruden. "Ime te določa, ti pomaga, da se znajdeš in da rasteš," jo je dopolnila njena naslednica Sonja Klanjšček.

Minister Gorazd Žmavc, predsednik SKGZ Rudi Pavšič in predsednik Slovenije Borut Pahor v pogovoru.

Minister Gorazd Žmavc, predsednik SKGZ Rudi Pavšič in predsednik Slovenije Borut Pahor v pogovoru.

Praznično prireditev je začel domači župan Mariano Zufferli. Veliko je naredil za obnovitev šole, ki jo danes obiskuje 276 malčkov v vrtcu ter osnovno in srednješolcev. V imenu staršev je pozdravila Elena Domenis. Dvojezični zavod je predstavila kot nekakšen čudež, v katerega je v začetku malokdo verjel, a danes predstavlja pedagoški zgled, ki ga je vredno posnemati. Z Domenisovo je soglašal predsednik videmske pokrajinske uprave Pietro Fontanini. Dvojezičnost je dodana vrednost za človeka in za okolje, odlična naložba za prihodnost. Poslanka Tamara Blažina, ki ji je špetrska šola zelo pri srcu, je prepričana, da bi bil Petričič zelo ponosen nad tako zasnovano šolo in nad njeno vraščenostjo v beneško stvarnost. "Dosegli smo pomembne cilje in sedaj moramo stremeti po novih," je pristavila parlamentarka, ki je izrecno omenila možnost ustanovitve dvojezične višje srednje šole. Rudi Pavšič (SKGZ) in Walter Bandelj (SSO) sta spregovorila v imenu slovenske manjšine. Dvojezična državna šola ni nastala v puščavi, njeni predhodniki so bili Mlada brieza, Barčica moja in Zavod za slovensko izobraževanje. Pri vseh teh pobudah je sodeloval profesor Petričič, na katerega se je v imenu deželne vlade hvaležno spomnil tudi podpredsednik Sergio Bolzonello. Častni gost je bil slovenski predsednik Borut Pahor.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo